Co robimy? obiad
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 1 hour
Gotowe za 1 hour 40 minutes
Porcje 4

Składniki

  • 250 g - ryż do risotto
  • 35 g - suszone grzyby w tym odrobina prawdziwków dla aromatu!
  • 1 l - woda
  • 0,5 l - bulion
  • 50 g - masło klarowane do smażenia
  • 1,5 szt. - czerwona cebula
  • 2 ząbki - czosnek
  • 40 g - parmezan starty
  • 0,5 łyżeczki - sól
  • 1 łyżeczka - pieprz
  • 1 łyżeczka - tymianek suszony

Do podania

  • świeży tymianek

Ewentualnie

  • 2 łyżki - suszona włoszczyzna
  • 1 łyżeczka - oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie

  1. Wsypać grzyby do garnka i zalać litrem zimnej wody. Przykryć i odstawić na około godzinę.

  2. Po godzinie odcedzić grzyby i pokroić je na drobne kawałki. Nie wylewać grzybowej wody! Przyda się później.

  3. W dużym garnku rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w drobne kawałki lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez moment. Gdy cebulka zacznie się rumienić, dodać ryż. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. 

  4. Dodać bulion i brunatną wodę, w której moczone były grzyby. Dodać pokrojone w drobne kawałki grzyby i ewentualnie suszoną włoszczyznę. Przyprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.

  5. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Potem, mieszając, gotować aż ryż zmięknie.

  6. Gdy ryż zmięknie, dodać starty parmezan i gotować przez około 2 minuty. 

  7. Można podawać!

    Na talerzu można skropić risotto odrobiną świeżej oliwy z oliwek oraz posypać świeżym tymiankiem.

Uwagi

Jeśli akurat tak się składa, że nie masz pod ręką super aromatycznego parmezanu prosto z Włoch, możesz śmiało zastąpić go innym pachnacym twardym/ żółtym serem i odrobiną gałki muszkatałowej. Kilka kropelek oliwy z oliwek extra virgin, którymi skropisz risotto zaraz przed podaniem, też doda potrawie cudownego aromatu.