Co robimy? sałatka
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 5 minutes
Gotowe za 15 minutes
Porcje 2

Składniki

  • 1 pęczek - botwinka
  • 2 - jajko na twardo
  • 1 - pietruszka
  • 1 szklanka - orzechy włoskie
  • 0,5 - limonka lub cytryna
  • 1 - awokado

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka na twardo.

  2. Umyj, osusz i pokrój (lub porwij!) botwinkę na kawałki. Jeśli listki są małe, nie musisz ich kroić.

  3. Obierz awokado. Pokrój w kostki i dodaj do botwinki.

  4. Obierz surową pietruszkę. Potem zetrzyj pietruszkę na cienkie paski. Ja używam do tego obieraczki. Dodaj paski pietruszki do sałatki.

  5. Pokrusz orzechy włoskie w dłoni i dodaj do sałatki.

  6. Skrop sałatkę sokiem z limonki.

  7. Serwuj z pokrojonym ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!

Uwagi

Zamiast skropić sałatkę sokiem z limonki, możesz użyć sosu z kefiru, soli, pieprzu i soku z limonki (lub cytryny). Wapń zawarty w kefirze zneutralizuje kwas szczawiowy w botwince :) Smacznego!