Ciasto. Wszystkie mąki i wiórki wysypać na stolnicę lub do miski miksera. Dodać ekstrakt waniliowy i masło pokrojone w kostkę. Ucierać i wyrabiać do powstania gładkiej masy.
Podzielić ciasto na dwie części. Jedną uformowac w kulę, zawinąć w czystą ściereczkę i włożyć do lodówki na około godzinę.
Nadzienie. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
Przełożyć do garnka, dodać wszystkie przyprawy, sok z cytryny, skórkę cytrynową, wanilię i syrop z agawy. Podgrzewać przez około 20 minut na małym ogniu aż jabłka zmiękną.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wyjąć jedną część ciasta z lodówki. Blaszkę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozgnieść ciasto na spodzie. Przełożyć jabłka z garnka na ciasto w formie.
Wyjąć z lodówki drugą część ciasta. Rozwałkować na grubość około 3 do 5 mm, w miarę potrzeby posypując mąką kukurydziana lub ryżową. Pociąć na paski i przykryć jabłka w formie.
Piec przez około 40 - 45 minut. Mozna podawać na gorąco (z lodami) lub na zimno.
Jeśli chcesz dodać mniej cukru, użyj więcej innych przypraw - cynamonu, chili, kardamonu, wanilii, skórki z cytryny lub pomarańczy, goździków. Szarlotka będzie miała wtedy bardzo wyrazisty smak i nie będzie Ci brakować słodkości!