Co robimy? zdrowy deser!
Przygotowanie 45 minutes
Gotowanie 45 minutes
Gotowe za 1 hour 30 minutes
Porcje 6

Składniki

Nadzienie

  • 1 kg - jabłka
  • 1 łyżka - sok z cytryny
  • 3 łyżki - syrop z agawy lub miód
  • 3 łyżeczki - cynamon możesz dodać więcej!
  • 0,5 łyżeczki - starta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy lub laska wanilii

Ciasto

  • 50 g - zmielone wiórki kokosowe
  • 50 g - zmielone płatki migdałowe
  • 100 g - mąka ryżowa
  • 100 g - mąka ziemniaczana
  • 150 g - mąka kukurydziana
  • 4 łyżki - zmielone siemie lniane
  • 200 g - masło lub nierafinowany olej kokosowy
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy lub laska wanilii

Przygotowanie

  1. Ciasto. Wszystkie mąki i wiórki wysypać na stolnicę lub do miski miksera. Dodać ekstrakt waniliowy i masło pokrojone w kostkę. Ucierać i wyrabiać do powstania gładkiej masy.

  2. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną uformowac w kulę, zawinąć w czystą ściereczkę i włożyć do lodówki na około godzinę.

  3. Nadzienie. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. 

  4. Przełożyć do garnka, dodać wszystkie przyprawy, sok z cytryny, skórkę cytrynową, wanilię i syrop z agawy. Podgrzewać przez około 20 minut na małym ogniu aż jabłka zmiękną.

  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  6. Wyjąć jedną część ciasta z lodówki. Blaszkę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozgnieść ciasto na spodzie. Przełożyć jabłka z garnka na ciasto w formie.

  7. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta. Rozwałkować na grubość około 3 do 5 mm, w miarę potrzeby posypując mąką kukurydziana lub ryżową. Pociąć na paski i przykryć jabłka w formie.

  8. Piec przez około 40 - 45 minut. Mozna podawać na gorąco (z lodami) lub na zimno.

Uwagi

Jeśli chcesz dodać mniej cukru, użyj więcej innych przypraw - cynamonu, chili, kardamonu, wanilii, skórki z cytryny lub pomarańczy, goździków. Szarlotka będzie miała wtedy bardzo wyrazisty smak i nie będzie Ci brakować słodkości!