Co robimy? zdrowy deser!
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 1 hour
Gotowe za 1 hour 40 minutes
Porcje 50

Składniki

  • 150 g - surowe kakao
  • 8 łyżek stołowych - nierafinowany olej kokosowy
  • 1 szklanka - mleko kokosowe
  • 25 g - wiórki kokosowe
  • 25 g - suszone jagody goji
  • 15 g - liofilizowane truskawki lub maliny
  • 1 laska - wanilja lub ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka - cynamon
  • 0,5 łyżeczki - chili
  • 1 łyżeczka - kardamon
  • 0,5 łyżeczki - sproszkowane goździki
  • 1 łyżeczka - pierzga (pyłek kwiatowy)

Przygotowanie

  1. Masz w domu silikonowe lub plastikowe foremki do robienia kostek lodu? Świetnie. Przygotuj je do użytkowania, umyj i wysusz.

  2. W rondlu roztop olej kokosowy w temperaturze około 30 stopni. Zwracaj szczególną uwagę na to, by temperatura nie przekraczała 40 stopni. Olej kokosowy jest miękki w temperaturze pokojowej, więc jeśli tylko zauważysz, że zaczyna się topić, możesz zdjąć rondel z ognia i ewentualnie podgrzać go później, jeśli mikstura zaczyna zastygać.

  3. Do roztopionego oleju dodaj kakao, mleko kokosowe i wanilię. Mieszaj aż powstanie gładka, gęsta masa. Dodaj wiórki kokosowe, przyprawy i wymieszaj.

  4. Do foremek wsyp pokruszone kawałki truskawek i malin, jagody goji i pyłek kwiatowy. Zalej wszystko czekoladą. Włóż foremki do lodówki i odczekaj około godziny. Voilà!

    Pralinki należy przechowywać w lodowce!

Uwagi

Ja najbardziej lubię dodać do takiej czekolady liofilizowane jagody, truskawki i maliny. Dają one bardzo ożywczy, kwaskowaty posmak, a do tego ciekawą konsystencję i lekkość (sama czekolada z olejem kokosowych jest dość ciężka!). Czasem, zwłaszcza zimą, dodaję dużo chili, goździków i cynamon w proszku – mają działanie rozgrzewające i są kopalnią przeciwutleniaczy. Duża ilość przypraw sprawia, że nie potrzeba w pralinkach cukru.

Możesz eksperymentować ze swoimi dodatkami. Z doświadczenia wiem, że warto dosypać sporo dodatków, bo przełamują one dość ciężką konsystencję samej czekolady. Zwłaszcza w sezonie na świeże owoce możesz pokusić się o kawałki truskawek, nektarynek czy gruszek.