29
Szybki i zdrowy obiad to nie lada wyzwanie. Nie wiem, jak jest u was, ale mój żołądek musi dostać obiad zaraz po powrocie do domu. Bywa, że wracam z pracy lub treningu głodna jak wilk, nie ma nic do odgrzania, automatycznie jestem zła, wrzucam w siebie cokolwiek, byle tylko nie umrzeć… by potem uznać, że nie zjadłam przecież nic konkretnego, więc i tak muszę zrobić obiad, i tak kończę przy garach, podjadając przy gotowaniu, a po godzince zasiadam przy stole i wreszcie jem danie główne. Suma summarum zjadłam za trzech.
![]() Kilka prostych i podstawowych reguł zdrowego odżywiania, które pomogą Ci wyglądać i czuć się wspaniale 🙂 To nie jest jakaś wielka tajemnica czy kolejna dieta cud. Po prostu i prosto zasady zdrowego odzywiania! Proste zasady jeszcze prościej? Czyli PIRAMIDA ZDROWIA 🙂 |
---|
Aby uniknąć takich sytuacji i samej sobie zaoszczędzić dramatu gotowania na głodno, opracowałam kilka niezawodnych strategii na szybki i zdrowy obiad, w 10 minut od wejścia do domu. Oto one:
1. Gotuj na kilka dni
Gotujemy duże ilości, porcjujemy, pakujemy w słoiki do lodówki albo w plastikowe opakowania do zamrażalnika. Dobrze sprawdzają się tu wszystkie potrawy, które w mniejszych ilościach można szybko podgrzać w garnku lub piekarniku, na przykład ratatouille albo leczo. Do tego mamy zawsze gotową, paczkowaną sałatę, której garść można sobie zarzucić na talerz.
2. Przygotuj produkty
Poszłam za dobrą rada koleżanki, która uważa, że nie może przez dwa dni pod rząd jeść tego samego. Szybki i zdrowy obiad, ale level wyżej, czyli bez powtórek. Magia polega tu na tym, by co jakiś czas zrobić duże zakupy, pomyć, pokroić i poporcjować składniki, po czym wrzucić je do zamrażarki. W razie potrzeby wyjmujemy wszystko, czego trzeba, smażymy, gotujemy, mieszamy i gotowe. Odpada 75 procent gotowania, czyli czyszczenie, krojenie i sprzątanie.
3. Wybieraj dobre fast foody
Znalazłam kilka gotowych obiadów, które mają świetne składy, są tanie, a do tego bardzo smaczne. Do produktów takich należą na przykład zupy i dania gotowe firmy Sys. Nikt nie płaci mi tu za reklamę, z ręką na sercu polecam.
Znajdziesz pewnie niejedno gotowe danie z dobrym składem, które zawsze warto mieć w szafce na wszelki wypadek. Zwróć uwagę na skład. Najlepsze są produkty suszone lub liofilizowane, produkt nie musi wtedy zawierać konserwantów.
4. Pokochaj prostotę
Im więcej musze się namęczyć z gotowaniem, tym mniej mi smakuje danie, które przygotowałam… a przynajmniej tak mi się wydaje. Najlepsze są więc jednogarnkowe, proste potrawy. Albo coś, co można wrzucić do pieca na godzinkę i potem przełożyć na talerz. Nie każdy obiad musi się składać z trzech dań.
5. Gotuj, kiedy masz czas
Słyszałam o takich, którzy wstają codziennie o 5.30 rano, by zrobić obiad na popołudnie. Moja mama gotowała w niedzielę na prawie cały tydzień. Stosujemy w domu tę drugą metodę. Gotujemy raz albo dwa razy w tygodniu, kiedy akurat mamy czas.
6. Proś o pomoc
Bo kto powiedział, że to właśnie ty masz gotować? Jeśli nawet masz domowników, którzy do garów mają same lewe ręce, proś o pomoc w zakupach, czyszczeniu, krojeniu i sprzątaniu.
7. Zakupy raz w tygodniu
Świetny sposób na zaoszczędzenie czasu to robić zakupy raz w tygodniu. Żeby móc zrealizować taki plan, trzeba sobie dobrze zaplanować, co będziemy jeść. Jeśli sobie nie zaplanujemy, trzeba jeść to, co jest… i nie narzekać.
8. Wybierz odpowiedni sposób przygotowania (bezobsługowy!)
Są sosy, które trzeba ciągle mieszać. Takich rzeczy unikamy. Są potrawy, które wrzucamy do garnka albo piekarnika i same się robią. Takie potrawy kochamy. Ja najbardziej lubię piekarnik. Nastawiam tajmer i zapominam o tym, co się dzieje w kuchni.
9. Jedz po francusku
Po francusku znaczy nie wszystko na raz. Przystawka jest świetnym sposobem na przeczekania odgrzewania. Robi się to tak: wracamy do domu, myjemy ręce, wrzucamy porcję obiadu do piekarnika albo garnka do podgrzania, chwytamy gotową, pokrojoną i umytą sałatę z lodówki. Wrzucamy sałatę na talerz. Dorzucamy dodoatków w postaci orzechów lub soku z cytryny. Przystawka gotowa. Jemy sałatę na przystawkę, w tym czasie nasze danie główne dochodzi do siebie w kuchni. Kończymy sałatę i viola! danie główne jest gotowe do spożycia.
Przy okazji powolne jedzenie nawet kilku nieskomplikowanych dań po kolei wydłuża czas jedzenia i sprawia, że jemy w sumie mniej i lepiej trawimy. Same plusy.
10. Pokochaj kasze
Kasze są zdrowe, smaczne i generalnie cudowne. Kasze potrafią dobrze namieszać w naszej diecie, dodając dużo różnorodności. Po ugotowaniu świetnie trzymają się w lodówce i dobrze się podgrzewają.
Jeden z najszybszych obiadów świata, jaki znam, to kasza jaglana z masłem klarowanym, ziołami i czymkolwiek. Robi się w 10 minut.
Kasza jaglana jest dobra na wszystko.
11. Bądź królową (albo królem) jednego garnka
To nie są żarty, ale do kiedy nie wprowadziłam się do mieszkania z moim ukochanym, miałam jeden garnek i jedną patelnię. I to mi w zupełności wystarczało. Dziś kontynuuję piękną tradycję jednego garnka i mieszam wszystko. Łatwo, szybko i przyjemnie. Takie gulaszowe potrawy mają to do siebie, że jest po nich mało sprzątania, łatwo jest je przygotować w dużych ilościach i można je zostawić bez opieki na dłuższy czas, kiedy pyrkają sobie na małym ogniu pod przykryciem.
12. Magiczne dodatki zawsze w domu
Trochę nudno jest jeść tylko pokrojoną sałatę na przystawkę. Dlatego zawsze mam w domu niezawodny miks dodatków, który urozmaici nawet najnudniejsze danie. Dodatki przechowuję w szafce w słoikach, kupuję raz na pół roku przez Internet, żeby się przypadkiem nie przemęczyć na zakupach:
- Orzechy włoskie i laskowe
- Nasiona słonecznika
- Pestki z dyni
- Łuskane nasiona konopi (są pyszne!)
- Jagody goji
- Olej z pestek dyni albo lniany (nie podgrzewać!)
- Kiszonki (ja wcinam kapustę i ogórki, ale są tacy, którzy kiszą wszystko i mają bardziej wysublimowaną paletę). Są zbawienne dla naszego układu pokarmowego, a przy okazji urozmaicają dietę, zwłaszcza zimą są świetnym źródłem witamin. Kiszonki można trzymać w piwnicy miesiącami, jak nakupisz, narobisz albo wyłudzisz od kogoś, wystarczy tylko otworzyć słoik i gotowe.
Całe 11 sposobów na szybkie i bezproblemowe przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. Uff. Proszę bardzo. Szybko, zdrowo, bezproblemowo.
Kilka sprawdzonych przepisów na szybki i zdrowy obiad:
- Oczywiście ratatouille
- Pyszne leczo w sam raz na lato (kiedy mamy dostęp do świeżej fasolki szparagowej… czyli w sumie może być o każdej porze roku, gdy uda się upolować fasolkę w dziale z mrożonkami).
- Risotto z suszonymi grzybami
- A może brukselki z czosnkiem i orzechami?
- Sałatka z botwinką, awokado i jajkiem
- Risotto z kurkami
Bądź z nami!
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, podziel się z innymi 🙂
Jeśli masz ochotę, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.
Na facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu. Na instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji.
Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter:
29
29