31
Leczo to potrawa węgierska, która na Węgrzech składa się z pomidorów, papryki i cebuli podsmażanej na smalcu. U nas w Polsce, a już zwłaszcza w moimi domu, składa się z większej ilości składników – i dobrze, bo tak też jest pysznie.
Jak niemalże zawsze, dziś polecam potrawę, przy której co prawda trzeba się nieco narobić, ale za to brudzi się tylko jeden garnek, a jedzenia starcza na kilka dni. Do tego leczo najlepiej smakuje następnego dnia. Albo za trzy dni 🙂
Jeśli spodoba Ci się przepis, podziel się z innymi i udostepnij!
![]() Więcej przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie obiady znajdziesz w kategorii przepisy 🙂 Do zobaczenia w kuchni! |
---|
W przepisie używam pysznej, tradycyjnie robionej kiełbasy – postaraj się znaleźć dobrej jakości wędlinę, w której jest tylko mięso i przyprawy. Nie warto katować żołądka podłą kiełbą z dodatkami konserwantów, emulgatorów i takich tam. Do tego złej jakości kiełbasa popsuje smak lecza. Jeśli akrat tak się składa, że nie możesz znaleźć nigdzie dobrej jakości kiełbasy, możesz zastapić ją boczkiem… albo niczym. Zrobisz sobie i domownikom przysługę dbając o najwyższą jakość składników! 🙂
Przygotuj się na ćwiartowanie, krojenie i siekanie, a najlepiej weź kogos do pomocy, bo co cztery ręce to nie dwie. Przyda się też dobry soundtrack, ja akurat słucham Franka Sinatry… dobrze się macha nożem w rytm tych piosenek.
Leczo
Składniki
- 500 g - pomidory lub pół litra przecieru pomidorowego
- 2 szt. - mały kalafior
- 3 szt. - cebula
- 300 g - fasolka szparagowa
- 5 ząbków - czosnek
- 3 szt. - papryka czerwona
- 300 g - kiełbasa wiejska lub podsuszana
- 3 łyżki - masło klarowane do smażenia
Przyprawy
- 1 łyżka - tymianek suszony
- 1 łyżeczka - pieprz świeżo zmielony
- 5 szt. - liść laurowy
- 5 ziaren - ziele angielskie
- 0,5 łyżki - ostra papryka w proszku
- 1 łyżka - słodka papryka w proszku
- 1 łyżka - sól
Przygotowanie
-
Pokoić w kostkę cebulę i czosnek, podsmażyć powoli na maśle w największym garnku, jaki masz w domu.
-
Podczas gdy cebula i czosnek smażą się na małym ogniu, wyczyścić i pokroić paprykę w małe kostki. Dorzucić do garnka.
-
Kolejno wyczyścić, pokroić w kostki i wrzucić do garnka: kiełbasę, fasolkę i kalafior.
-
Sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, pokroić w kostkę i wrzuć do garnka. Jesli używasz przecieru, sprawa jest prosta - wlać przecier do garnka.
-
Dodać wszystkie przyprawy. Zostawić potrawę na małym ogniu na około pół godziny, aż wszystkie warzywa zmiękną. Mieszać od czasu do czasu.
-
Można podawać, kiedy warzywa są miękkie!
Uwagi
Jak już pisałam, jeśli akurat nie masz pod ręką dobrej kiełbasy, dodaj dobrego boczku (bez konerwantów!) albo zrezygnuj z mięsa w ogóle. Wiem, że to trudne, ale możesz spróbować 🙂
W trakcie postu warzywno - owocowego (dr Dąrowskiej) uwielbiam leczo w wersji postnej, tj. smażę cebulę na wodzie (to brzmi absurdalnie, wiem, ale da się) i nie dodaję mięsa. Pycha!!!
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj więcej ostrej papryki, chili i pieprzu.
Smakowało Ci leczo? Podzel się z innymi!
Bądź z nami!
Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.
Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.
Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter:
31
31