Projekt Lepiej
  • O Projekt Lepiej
  • Czytelnia
  • Kontakt

Projekt Lepiej

  • O Projekt Lepiej
  • Czytelnia
  • Kontakt
Risotto z suszonymi grzybami
przepisy

Risotto z suszonymi grzybami

written by Danka 2 listopada 2017
  • 3
  •  
  • 3
  •  
  •  

Przeglądałam ostatnio zdjęcia ze słonecznej końcówki lata i naszła mnie ochota na grzybowe risotto… W tym roku byłam leniwa i wszystkie zebrane jesienią grzyby po prostu ususzyłam, więc nie miałam w zanadrzu pysznych smażonych na masełku prawdziwków… ani nic w tym stylu. Risotto z suszonych grzybów? Czemu nie? Z suszonych grzybów też da się zrobić pyszne risotto 🙂 

Jak dla mnie risotto to ciężka praca i masa sprzątania, bo jestem leniwa i przyzwyczajona do wrzucania produktów na pół godziny do piekarnika, ale risotto zawsze jest warte zachodu i zmywania garów. Zwłaszcza, kiedy przygotuje się sporą porcję, którą można obdzielić kilka osób przez kilka dni (jeśli nie lubisz jeść przez 3 dni tego samego dania, możesz śmiało zamrozić i trzymać w zamrażarce na wszelki wypadek – odmrażany obiad własnej roboty nie jest taki zły).

Projekt Lepiej - Przepis na risotto z kurkami i białym winemJeśli akurat masz pod ręką świeże kurki, najlepiej przerobić je na pyszne risotto z kurkami i białym winem 🙂 Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej.

Więcej przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie obiady znajdziesz w kategorii przepisy 🙂

Do zobaczenia w kuchni!

W przepisie używam parmezanu, który właśnie przywiózł mi z Sycylii mój Ukochany, ale każdy aromatyczny twardy lub żółty ser będzie dobry. Jeśli lubisz aromat gałki muszkatałowej, możesz śmiało zastąpić nią ser. Smaku doda też świeża oliwa z oliwek – uwaga! – dodana już na samym końcu, nie podgrzewana. Jeśli masz jakiś  kreatyny pomysł na zmodyfikowanie risotto, daj znać w komentarzu!

Risotto z suszonymi grzybami

Co robimy? obiad
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 1 hour
Gotowe za 1 hour 40 minutes
Porcje 4

Składniki

  • 250 g - ryż do risotto
  • 35 g - suszone grzyby w tym odrobina prawdziwków dla aromatu!
  • 1 l - woda
  • 0,5 l - bulion
  • 50 g - masło klarowane do smażenia
  • 1,5 szt. - czerwona cebula
  • 2 ząbki - czosnek
  • 40 g - parmezan starty
  • 0,5 łyżeczki - sól
  • 1 łyżeczka - pieprz
  • 1 łyżeczka - tymianek suszony

Do podania

  • świeży tymianek

Ewentualnie

  • 2 łyżki - suszona włoszczyzna
  • 1 łyżeczka - oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie

  1. Wsypać grzyby do garnka i zalać litrem zimnej wody. Przykryć i odstawić na około godzinę.

  2. Po godzinie odcedzić grzyby i pokroić je na drobne kawałki. Nie wylewać grzybowej wody! Przyda się później.

  3. W dużym garnku rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w drobne kawałki lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez moment. Gdy cebulka zacznie się rumienić, dodać ryż. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. 

  4. Dodać bulion i brunatną wodę, w której moczone były grzyby. Dodać pokrojone w drobne kawałki grzyby i ewentualnie suszoną włoszczyznę. Przyprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.

  5. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Potem, mieszając, gotować aż ryż zmięknie.

  6. Gdy ryż zmięknie, dodać starty parmezan i gotować przez około 2 minuty. 

  7. Można podawać!

    Na talerzu można skropić risotto odrobiną świeżej oliwy z oliwek oraz posypać świeżym tymiankiem.

Uwagi

Jeśli akurat tak się składa, że nie masz pod ręką super aromatycznego parmezanu prosto z Włoch, możesz śmiało zastąpić go innym pachnacym twardym/ żółtym serem i odrobiną gałki muszkatałowej. Kilka kropelek oliwy z oliwek extra virgin, którymi skropisz risotto zaraz przed podaniem, też doda potrawie cudownego aromatu. 

Smakowało Ci risotto z suszonymi grzybami? Podzel się z innymi!

Bądź z nami!

Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter: 

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)


  • 3
  •  
  • 3
  •  
  •  
  • 3
  •  
  • 3
  •  
  •  
0 comment

Podobne wpisy

Uniwersalny przepis na zielony koktajl cz. 2

12 naturalnych sposobów wzmocnienie na odporności

Risotto z kurkami i białym winem

12 niezawodnych sposobów na szybki zdrowy obiad

Picie wody. 5 powodów, by pić wodę

Naturalny peeling cukrowo – solny z płatkami róży

Co ludzie sukcesu robią przed śniadaniem

Leczo z fasolką szparagową i kalafiorem

Bezgrzeszne słodycze. Kremowe lody jagodowe

Lepszy Newsletter

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)

Follow

Facebook

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Kategorie:

  • blog (1)
  • czytelnia (5)
  • kariera + pasja (2)
  • produktywność + efektywność (5)
  • przepisy (20)
    • post warzywno – owocowy (3)
    • zdrowe słodycze (4)
  • relacje + emocje (5)
  • społeczeństwo + eko (2)
  • styl życia + finanse (2)
  • umysł + rozwój (5)
  • zdrowie + witalność (18)
    • uroda (2)

Co aktualnie czytamy?

Projekt Lepiej Czytelnia A jeśli już jesteś w Niebie

Najpopularniejsze

  • Zakwas buraczany domowej roboty – bezglutenowy i wg dr Dąbrowskiej

  • Śniadanie mistrzów. Przepis na zdrowe śniadanie

  • Zdrowy deser. Szarlotka bez

  • Lepsza Piramida Żywienia

  • Sałatka z botwinką, awokado i jajkiem. Na oczyszczenie organizmu, piękną skórę i… ukojenie nerwów

  • Facebook
  • Instagram
  • Email

@2016-2017 - Projekt Lepiej . All Right Reserved | login


Back To Top