3 3
Przeglądałam ostatnio zdjęcia ze słonecznej końcówki lata i naszła mnie ochota na grzybowe risotto… W tym roku byłam leniwa i wszystkie zebrane jesienią grzyby po prostu ususzyłam, więc nie miałam w zanadrzu pysznych smażonych na masełku prawdziwków… ani nic w tym stylu. Risotto z suszonych grzybów? Czemu nie? Z suszonych grzybów też da się zrobić pyszne risotto 🙂
Jak dla mnie risotto to ciężka praca i masa sprzątania, bo jestem leniwa i przyzwyczajona do wrzucania produktów na pół godziny do piekarnika, ale risotto zawsze jest warte zachodu i zmywania garów. Zwłaszcza, kiedy przygotuje się sporą porcję, którą można obdzielić kilka osób przez kilka dni (jeśli nie lubisz jeść przez 3 dni tego samego dania, możesz śmiało zamrozić i trzymać w zamrażarce na wszelki wypadek – odmrażany obiad własnej roboty nie jest taki zły).
![]() Więcej przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie obiady znajdziesz w kategorii przepisy 🙂 Do zobaczenia w kuchni! |
---|
W przepisie używam parmezanu, który właśnie przywiózł mi z Sycylii mój Ukochany, ale każdy aromatyczny twardy lub żółty ser będzie dobry. Jeśli lubisz aromat gałki muszkatałowej, możesz śmiało zastąpić nią ser. Smaku doda też świeża oliwa z oliwek – uwaga! – dodana już na samym końcu, nie podgrzewana. Jeśli masz jakiś kreatyny pomysł na zmodyfikowanie risotto, daj znać w komentarzu!
Risotto z suszonymi grzybami
Składniki
- 250 g - ryż do risotto
- 35 g - suszone grzyby w tym odrobina prawdziwków dla aromatu!
- 1 l - woda
- 0,5 l - bulion
- 50 g - masło klarowane do smażenia
- 1,5 szt. - czerwona cebula
- 2 ząbki - czosnek
- 40 g - parmezan starty
- 0,5 łyżeczki - sól
- 1 łyżeczka - pieprz
- 1 łyżeczka - tymianek suszony
Do podania
- świeży tymianek
Ewentualnie
- 2 łyżki - suszona włoszczyzna
- 1 łyżeczka - oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie
-
Wsypać grzyby do garnka i zalać litrem zimnej wody. Przykryć i odstawić na około godzinę.
-
Po godzinie odcedzić grzyby i pokroić je na drobne kawałki. Nie wylewać grzybowej wody! Przyda się później.
-
W dużym garnku rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w drobne kawałki lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez moment. Gdy cebulka zacznie się rumienić, dodać ryż. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając.
-
Dodać bulion i brunatną wodę, w której moczone były grzyby. Dodać pokrojone w drobne kawałki grzyby i ewentualnie suszoną włoszczyznę. Przyprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.
-
Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Potem, mieszając, gotować aż ryż zmięknie.
-
Gdy ryż zmięknie, dodać starty parmezan i gotować przez około 2 minuty.
-
Można podawać!
Na talerzu można skropić risotto odrobiną świeżej oliwy z oliwek oraz posypać świeżym tymiankiem.
Uwagi
Jeśli akurat tak się składa, że nie masz pod ręką super aromatycznego parmezanu prosto z Włoch, możesz śmiało zastąpić go innym pachnacym twardym/ żółtym serem i odrobiną gałki muszkatałowej. Kilka kropelek oliwy z oliwek extra virgin, którymi skropisz risotto zaraz przed podaniem, też doda potrawie cudownego aromatu.
Smakowało Ci risotto z suszonymi grzybami? Podzel się z innymi!
Bądź z nami!
Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.
Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.
Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter:
3 3
3 3