Zdrowy deser. Szarlotka bez

Zdrowy deser. Szarlotka bez

written by Agata 13 września 2017
  • 80
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Gdy niespodziewanie dostaniesz kilogram jabłek…  co robić? Szarlotkę! Dlatego dzisiaj szarlotka bez.

Nawet jeśli jesteś na diecie… jakiejkolwiek 😉 bezcukrowej, bezglutenowej, wegańskiej – ta szarlotka jest dla Ciebie 🙂 Nie przejmuj się tym, że w składnikach jest cukier – szarlotka doskonale sprawdzi się z syropem z agawy, syropem klonowym, a jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej – dodaj miodu!

Projekt Lepiej-bezgrzeszne słodycze - kremowe lody jagodoweNie masz ochoty na szarlotkę? To może lody?!

Niezależnie od pogody, lody to zawsze świetny deser, zwłaszcza te przygotowane własnoręcznie 🙂 W zeszłym roku prezentowałam przepis na kremowe lody jagodowe z mlekiem kokosowym i migdałami, jeśli więc masz czas i ochotę na pichcenie 🙂 zapraszam! Jagody = masa witamin i minerałów, błonnika (pektyny!) i białka (migdały i ewentualnie pająki z lasu).

Projekt Lepiej - Zdrowy deser. Szarlotka bez

Zdrowy deser. Szarlotka bez

Co robimy? zdrowy deser!
Przygotowanie 45 minutes
Gotowanie 45 minutes
Gotowe za 1 hour 30 minutes
Porcje 6

Składniki

Nadzienie

  • 1 kg - jabłka
  • 1 łyżka - sok z cytryny
  • 3 łyżki - syrop z agawy lub miód
  • 3 łyżeczki - cynamon możesz dodać więcej!
  • 0,5 łyżeczki - starta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy lub laska wanilii

Ciasto

  • 50 g - zmielone wiórki kokosowe
  • 50 g - zmielone płatki migdałowe
  • 100 g - mąka ryżowa
  • 100 g - mąka ziemniaczana
  • 150 g - mąka kukurydziana
  • 4 łyżki - zmielone siemie lniane
  • 200 g - masło lub nierafinowany olej kokosowy
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy lub laska wanilii

Przygotowanie

  1. Ciasto. Wszystkie mąki i wiórki wysypać na stolnicę lub do miski miksera. Dodać ekstrakt waniliowy i masło pokrojone w kostkę. Ucierać i wyrabiać do powstania gładkiej masy.

  2. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną uformowac w kulę, zawinąć w czystą ściereczkę i włożyć do lodówki na około godzinę.

  3. Nadzienie. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. 

  4. Przełożyć do garnka, dodać wszystkie przyprawy, sok z cytryny, skórkę cytrynową, wanilię i syrop z agawy. Podgrzewać przez około 20 minut na małym ogniu aż jabłka zmiękną.

  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  6. Wyjąć jedną część ciasta z lodówki. Blaszkę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozgnieść ciasto na spodzie. Przełożyć jabłka z garnka na ciasto w formie.

  7. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta. Rozwałkować na grubość około 3 do 5 mm, w miarę potrzeby posypując mąką kukurydziana lub ryżową. Pociąć na paski i przykryć jabłka w formie.

  8. Piec przez około 40 - 45 minut. Mozna podawać na gorąco (z lodami) lub na zimno.

Uwagi

Jeśli chcesz dodać mniej cukru, użyj więcej innych przypraw - cynamonu, chili, kardamonu, wanilii, skórki z cytryny lub pomarańczy, goździków. Szarlotka będzie miała wtedy bardzo wyrazisty smak i nie będzie Ci brakować słodkości!

Co zamiast cukru?

Słodycze rządzą się swoimi prawami. To oznacza, że trzeba czasem dodać cukru… lub czegoś innego. Może miodu? Syropu z agawy? Syropu z daktyli lub klonowego? Śwetną metodą na zminimalizowanie ilości cukru jest dodanie dużej ilości innych przypraw – wanilii, cynamonu, kardamonu, goździków, chili, a nawet (nieortodoksyjnie) oregano, tymianku czy bazylii. Baw się smakiem!

Gdzie kupić syropy, które zastapią cukier?

Szukasz inspiracji?

Projekt Lepiek - książki które czytamy - Kuchnia polska bez pszenicy

W książkach Wandy Gąsiorowskiej i Marty Szkoler znajdziesz więcej inspirujących i niekonwencjonajlnych sposobów na tradycyjne polskie dania! Autorki napisały szereg książek, w których pubikują ciekawe pszepisy dla tych, którzy nie chcą albo nie mogą raczyć się pszenicą i glutenem. Smakowite eksperymenty!

Bądź z nami!

Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter: 

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)


  • 80
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  • 80
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
0 comment

Podobne wpisy