Małymi krokami do wielkich zmian

Zdrowy deser. Pralinki z surowej czekolady

Zdrowy deser. Pralinki z surowej czekolady
  • 40
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak 99,9% ludzi na świecie uwielbiam słodycze. Czasem wydaje mi się, że mogłabym je jeść w nieskończoność. Ciągle więc szukam sposobów na to, by być łakomczuchem z korzyścią dla zdrowia! Pralinki z surowej czekolady to mój ulubiony sposób 🙂 Dlaczego?

Czy słodycze mogą być zdrowe… czyli przepis na zdrowy deser

Dlaczego dietetycy odradzają nam jedzenie słodyczy? Dlaczego gryzie nas sumienie, gdy pałaszujemy czekoladę? Głównym powodem jest oczywiście duża ilość zawartych w nich cukrów i słodzików, szkodliwych tłuszczów trans, konserwantów, spulchniaczy, polepszaczy smaku, barwników… można długo wyliczać 🙂 Jednak nie jest tak, że ze słodyczy trzeba zrezygnować. Wystarczy wybierać takie, które nie tylko nam nie zaszkodzą, a będą zdrowe!

Moja przygoda z surową czekoladą zaczęła się, kiedy, zainspirowana książką Davida Wolfe’a „Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości” (jeśli interesuje Cię książka, link poniżej!), postanowiłam wymieszać kilka cudownych składników: kokos, surową czekoladę i jagody goji – ku uciesze mojego podniebienia. Pralinki z surowej czekolady zawierają kilka składników z grupy superfood (superżywność), które dostarczą organizmowi masy przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Do tego używam sporej ilości przypraw, dzięki którym smak jest tak wyrazisty, że nie muszę dodawać cukru.

Projekt Lepiej-bezgrzeszne słodycze - kremowe lody jagodoweNie masz ochoty na czekoladę? To może lody?!

Niezależnie od pogody, lody to zawsze świetny deser, zwłaszcza te przygotowane własnoręcznie 🙂 W zeszłym roku prezentowałam przepis na kremowe lody jagodowe z mlekiem kokosowym i migdałami, jeśli więc masz czas i ochotę na pichcenie 🙂 zapraszam! Jagody = masa witamin i minerałów, błonnika (pektyny!) i białka (migdały i ewentualnie pająki z lasu).

Dlaczego surowa czekolada?

Dlaczego surowa czekolada jest lepsza niż „niesurowa”? Wiele składników zawartych w surowej czekoladzie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej. Tłuszcze zawarte w orzechach kakao (z grupy omega-6) podczas podgrzewania zmieniają się w szkodliwe tłuszcze trans. Utarło się, że gorzka czekolada jest „zdrowsza” niż mleczna. To prawda w takim sensie, że gorzka czekolada zawiera więcej kakao i mniej cukru, słodzików i innych dodatków. Wciąż jednak zawiera tłuszcze poddane wcześniej obróbce termicznej.

Gdzie kupić surowe kakao?

Surowa czekolada – co się kryje w orzechy kakaowca?

  • ziarna kakaowca mają jedne z najwyższych stężeń antyoksydantów spośród znanych produktów
  • kakaowiec to jedne z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego magnezu oraz żelaza
  • ziarna kakaowca są doskonałym źródłem pierwiastków śladowych: chromu, manganu, cynku, miedzi
  • kakaowiec zawiera PEA (fenyloetyloamina), która sprzyja zmniejszaniu łaknienia (i którą nasz organizm wytwarza, gdy jesteśmy zakochani 🙂 )
  • w ziarnach kakaowca znajduje się też anandamid, w organizmie wytwarzany po wysiłku fizycznym, który poprawia samopoczucie
  • kakaowiec zawiera tryptofan, aminokwas wykorzystywany przez organizm do produkcji serotoniny (hormonu dobrego nastroju 🙂 )
  • w ziarnach kakaowca znajduje się także błonnik wspomagający pracę układu pokarmowego
  • kakaowiec zawiera teobrominę, substancję pokrewną kofeinie, jednak niemającą działania stymulującego. Teobromina rozrzedza krew i ułatwia pracę sercu, zwalcza też bakterie odpowiedzialne za… próchnicę 🙂

Jednym słowem same dobre wiadomości!

W pralinkach użyłam też innych składników, które zaliczane są do grupy superfoods, czyli zawierają ponadprzeciętne ilości przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i dobroczynnych dla organizmu substancji.

Uwaga na kalorie

Jak ze wszystkim, nie warto przesadzać z jedzeniem nawet najzdrowszych pralinek 🙂 Dlaczego? Z moich obliczeń wynika, że jedna pralinka ma około 40 kalorii. Więc… mierz siły na zamiary 🙂

Jeśli sposoba Ci się przepis, podziel się nim śmiało z całym świetem, będzie nam bardzo miło 🙂

Projekt Lepiej - Pralinki z surowej czekolady

Zdrowy deser. Przepis na pralinki z surowej czekolady

Co robimy? zdrowy deser!
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 1 hour
Gotowe za 1 hour 40 minutes
Porcje 50

Składniki

  • 150 g - surowe kakao
  • 8 łyżek stołowych - nierafinowany olej kokosowy
  • 1 szklanka - mleko kokosowe
  • 25 g - wiórki kokosowe
  • 25 g - suszone jagody goji
  • 15 g - liofilizowane truskawki lub maliny
  • 1 laska - wanilja lub ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka - cynamon
  • 0,5 łyżeczki - chili
  • 1 łyżeczka - kardamon
  • 0,5 łyżeczki - sproszkowane goździki
  • 1 łyżeczka - pierzga (pyłek kwiatowy)

Przygotowanie

  1. Masz w domu silikonowe lub plastikowe foremki do robienia kostek lodu? Świetnie. Przygotuj je do użytkowania, umyj i wysusz.

  2. W rondlu roztop olej kokosowy w temperaturze około 30 stopni. Zwracaj szczególną uwagę na to, by temperatura nie przekraczała 40 stopni. Olej kokosowy jest miękki w temperaturze pokojowej, więc jeśli tylko zauważysz, że zaczyna się topić, możesz zdjąć rondel z ognia i ewentualnie podgrzać go później, jeśli mikstura zaczyna zastygać.

  3. Do roztopionego oleju dodaj kakao, mleko kokosowe i wanilię. Mieszaj aż powstanie gładka, gęsta masa. Dodaj wiórki kokosowe, przyprawy i wymieszaj.

  4. Do foremek wsyp pokruszone kawałki truskawek i malin, jagody goji i pyłek kwiatowy. Zalej wszystko czekoladą. Włóż foremki do lodówki i odczekaj około godziny. Voilà!

    Pralinki należy przechowywać w lodowce!

Uwagi

Ja najbardziej lubię dodać do takiej czekolady liofilizowane jagody, truskawki i maliny. Dają one bardzo ożywczy, kwaskowaty posmak, a do tego ciekawą konsystencję i lekkość (sama czekolada z olejem kokosowych jest dość ciężka!). Czasem, zwłaszcza zimą, dodaję dużo chili, goździków i cynamon w proszku – mają działanie rozgrzewające i są kopalnią przeciwutleniaczy. Duża ilość przypraw sprawia, że nie potrzeba w pralinkach cukru.

Możesz eksperymentować ze swoimi dodatkami. Z doświadczenia wiem, że warto dosypać sporo dodatków, bo przełamują one dość ciężką konsystencję samej czekolady. Zwłaszcza w sezonie na świeże owoce możesz pokusić się o kawałki truskawek, nektarynek czy gruszek.

Projekt Lepiej - Pralinki z surowej czekoladyProjekt Lepiej - Pralinki z surowej czekolady

Projekt Lepiej - Pralinki z surowej czekolady

Projekt Lepiej - Pralinki z surowej czekolady

Szukasz inspiracji? Książka Dawida Wolfe’a ”Superżywność”

Projekt Lepiej_Czytelnia_Wolfe_Superfoods superżywnośćKsiążka Daida Wolfe’a ”Superywność” jest dla mnie kuchenną inspiracją i pomogła mi bardzo urozmaicić codzienne posiłki 🙂

Co to jest superfoods – czyli superżywność? To produkty zawierające zskoncentrowane wartości odżywcze, jak przeciwutleniacze czy witaminy. Warto wiedzieć, co i jak, z czym się to je – i warto wzbogacić swoją kuchnię, bo będzie ciekawiej i zdrowiej!

Książka Davida Wolfea jest moją ulubioną w tym temacie… bo jest tam dużo przepisów na zdrowe słodycze!!!!!

Bądź z nami!

Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter: 

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)


  • 40
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 40
  •  
  •  
  •  
  •  
  •