36
Dziś przedstawiam przepis na ratatouille – danie, które można wcinać w każdych ilościach, na co dzień i od święta. Świetne na głodówkę leczniczą/ post warzywno – owocowy/ dietę dr Dąbrowskiej.
W listopadzie zrobiłam swój pierwszy dwutygodniowy detoks, czyli post warzywno – owocowy (mini wersja diety dr Dąbrowskiej). Dla niewtajemniczonych jest to rodzaj głodówki leczniczej, w trakcie której można jeść tylko warzywa (z wykluczeniem skrobiowych, białkowych, itd.) oraz owoce o bardzo niskiej zawartości cukru (cytryny, limonki, grejpfruty, jabłka, kiwi).
Post wpisywał się oczywiście w moją wizję zdrowego trybu życia, ale bezpośrednią inspiracją była książka Beaty Sokołowskiej „Alkaliczny Detoks” oraz książki Stefanii Korżawskiej, w których autorka poleca regularne oczyszczanie organizmu… i dobre polskie gotowane warzywka 🙂 .
A teraz do rzeczy: moim zdaniem jednym z kluczowych zagadnień w trakcie detoksu jest ułożenie dobrego menu. Dlatego postanowiłam podzielić się na Projekt Lepiej przepisami na kilka dań, które sama ze smakiem pałaszowałam w trakcie postu.
Inne przepisy na post warzywno – owocowy:
Największą zaletą postnego ratatouille jest fakt, że, wprowadzając małe modyfikacje, można podać to danie reszcie rodziny. Mój ukochany dodawał odrobinę masła i jadł ze mną… przez co nie musieliśmy gotować dwóch obiadów. Ponadto postne ratatouille jest proste i szybkie w przygotowaniu, nadaje się też świetnie do przechowywania w lodówce przez kilka dni.
Uwaga! Ponieważ jest to postna wersja ratatouille, nie dodałam tłuszczu do smażenia :), ale jeśli akurat nie pościsz, możesz smażyć cebulę na odrobinie oleju kokosowego lub masła klarowanego.
Ratatouille. Post warzywno owocowy i dieta dr Dąbrowskiej
Czas przygotowania: około 30 minut.
Składniki na 6 porcji:
- 2 cebule
- 2 papryki dowolnego koloru
- 2 cukinie
- 0,25 l sosu pomidorowego bez konserwantów lub 5 posiekanych pomidorów bez skórki
- czosnek
- tymianek
- bazylia
- majeranek
- cząber
- sól kłodawska/ morska (uważaj na antyzbrylacze!!!)/ himalajska
- pieprz
- inne przyprawy według uznania
Ewentualnie do podania:
Świeży tymianek lub inne przyprawy
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa umyć i pokroić w kostkę.
- Na dno rozgrzanego głębokiego garnka wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć, dolewając w razie potrzeby odrobinę wody – tak, by nie zakryła cebuli.
- Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie, dodać inne warzywa, czosnek, sól. Dusić razem przez kilka minut. Warzywa powinny zmięknąć i puścić soki.
- Dodać sos pomidorowy lub pomidory. Dodać przyprawy.
- Dusić przez około 10 – 15 minut na średnim ogniu. Ratatouille jest gotowe, kiedy wszystkie warzywa są miękkie.
Porady:
- Jeśli lubisz kabaczek albo bakłażan, możesz zastąpić jedną z cukinii tymi warzywami.
- Ja osobiście w trakcie postu warzywno owocowego odczuwałam pragnienie używania większej ilości przypraw – wszystko musiało być bardziej wyraziste w smaku. Możesz więc śmiało sypnąć więcej tymianku i pieprzu niż zwykle :).
Smacznego!
Inne przepisy na post warzywno / owocowy:
- W trakcie głodówki wzbogacaj florę bakteryjną układu pokarmowego. Niezastąpione jest picie zakwasu buraczanego!
- Nie ma to jak cieplutki barszcz czerwony w wersji postnej. W chłodne dni możesz brać go ze sobą w termosie i popijać, kiedy tylko przyjdzie Ci ochota.
Co jeszcze warto wiedzieć głodówce leczniczej?
- Jeśli nie wiesz, od czego zacząć, polecam książkę Beaty Sokołowskiej „Alkaliczny detoks”. Możesz także znaleźć wiele informacji o różnych rodzajach detoksu na jej blogu.
- Podstawy diety dr Dąbrowskiej znajdziesz na oficjalnej stronie dr Ewy Dąbrowskiej.
- Kopalnią wiedzy o ziołach, oczyszczaniu organizmu i odżywianiu są książki Stefanii Korżawskiej.
- Na facebooku prężnie działa grupa wsparcia dla osób na diecie dr Dąbrowskiej (post warzywno owocowy).
- Na blogu Więcej niż zdrowe odżywianie trochę informacji o detoksie jaglanym, czyli wersji light głodówki leczniczej.
- A jeśli chcesz dokonać dramatycznego oczyszczenia, Jerzy Zięba poleca głodówkę na wodzie hehe 🙂 … tak, to możliwe 🙂 .
- Po zakończeniu detoksu ważny jest powrót do zdrowego odżywiania!
Pytania? Komentarze? Uwagi? Koniecznie zostaw komentarz pod przepisem!
Bądź z nami!
Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.
Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.
Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter:
36
36