Śledź z cebulą i majerankiem

Śledź z cebulą i majerankiem

written by Agnieszka 14 grudnia 2016
  • 40
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Spośród wielu wigilijnych potraw jest jedna, na którą czekam cały rok. I – wbrew tematowi wpisu – nie jest to śledź z cebulą 😉 To smażony karp, którego jem tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Od roku nie ma w mojej diecie ani glutenu, ani jajek, dlatego karp będzie w tym roku bez panierki, doprawiony jedynie solą i pieprzem. Jakie to proste, prawda? 🙂 W tym roku przygotuję także sprawdzony i lubiany w mojej rodzinie pasztet z soczewicy i żurawiny. Oczywiście nie zabraknie u mnie barszczu czerwonego (propozycja Danki jest bardzo kusząca, choć nie omieszkam dodać niewielkiej ilości oliwy), którego bazą jest zakwas z buraków domowej roboty – już czeka na swoje pięć minut 😉

Zgodnie z tradycją Wigilia jest w moim domu dniem bezmięsnym, dlatego przygotowuję zazwyczaj dwa dania „rybne” 😉 Jeśli masz ochotę skusić się w czasie świąt na jeszcze inną rybkę niż karp, polecam prosty w wykonaniu przepis, bazujący w większości na produktach, jakie zapewne są już w Twojej kuchni – śledź z cebulą i majerankiem! Śledzie warto kupić w dobrym sklepie rybnym, dzięki czemu będziesz miał pewność, że są świeże 🙂 Zrób to kilka dni wcześniej, aby rybka zdążyła się wymoczyć, a później zamarynować przez dzień czy dwa w lodówce. Jeśli nie liczysz kalorii, możesz śmiało zwiększyć ilość użytej oliwy, a jeżeli leży Ci na sercu zbilansowanie pH posiłku, dodaj więcej cebuli, która ma zasadowy charakter.

Śledź na Święta z cebulą przepis

 Śledź z cebulą i majerankiem

Czas przygotowania: 1-2 dni moczenia + 10 minut + co najmniej noc w lodówce

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych
  • 2 małe cebulki (mogą być czerwone)
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego lub 1/4 łyżeczki mielonego
  • 3 łyżki otartego majeranku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz czarny do smaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe przepłukać, zalać zimną wodą, przykryć i odstawić do lodówki. Po 6-8 godzinach wylać wodę przepłukać, ponownie zalać świeżą wodą i odłożyć do lodówki. Czynność powtórzyć, jeśli filety są dalej za słone.
  2. Pokroić śledzia w ukośne plastry o szerokości 2-3 centymetrów.
  3. Pokroić cebulę w drobne piórka.
  4. Połączyć śledzia z cebulą, przyprawami i oliwą, skropić sokiem z cytryny.
  5. Zamknąć potrawę w szczelnym pojemniku (np. słoiku) i wstawić do lodówki na jeden dzień.
  6. Przed podaniem wyjąć liście laurowe i ziarna ziela.

Porady

  1. Wybieraj śledzie o jednolitej barwie, ale także ani zupełnie białe, ani wyraźnie żółte.
  2. Jeżeli chcesz szybko pozbyć się zapachu śledzi z rąk, wyciśnij na nie trochę soku z cytryny i rozetrzyj.
  3. Użyj mielonego ziela angielskiego (do kupienia w wielu sklepach), jeśli chcesz, aby śledź szybciej nabrał mocniejszego smaku. Uważaj z ilością ziela, bo to silna przyprawa, podobna swoimi właściwościami do pieprzu czarnego.
  4. Ziele angielskie i cebula mają działanie antyseptyczne. Dlatego polecam wracać do tego przepisu w okresie zwiększonych zachorowań, czyli także wiosną, kiedy to zamiast śledzi warto upolować matiasy, czyli młode, delikatniejsze i bardziej tłuste śledzie.

Śledź na Święta z cebulą przepis

 Dlaczego warto jest śledzie?

Powodów, dla których warto jeść śledzie jest naprawdę sporo! Przede wszystkim śledź jest rybą najmniej zagrożoną zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Poza tym zawiera on dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), choć nie jest kaloryczny. Stanowi genialne źródło białka oraz witamin (A, D3, E, B6, B12) i minerałów (żelaza, jodu, cynku, fosforu, miedzi, selenu, potasu). Wszystko to sprawia, że śledzie zwiększają odporność, zapobiegają miażdżycy, pomagają utrzymać piękną cerę i zdrowe włosy, wspomagają procesy pamięci i koncentracji uwagi oraz przeciwdziałają depresji. Co ważne, na szczęście nie są zagrożone wyginięciem (więcej informacji na temat gatunków ryb, których połowy zagrażają środowisku znajdziesz tutaj).

Jeśli wszystkie te powody jeszcze Cię nie przekonały, wypróbuj powyższy przepis na śledzia z cebulą i majerankiem, i niech smak mówi sam za siebie!

Śledź na Święta z cebulą przepis

 Bądź z nami!

Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś była jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter: 

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)


  • 40
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  • 40
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
1 comment

Podobne wpisy