Małymi krokami do wielkich zmian

Barszcz czerowny. Wigilijna klasyka w wegańskim wydaniu

Barszcz czerowny. Wigilijna klasyka w wegańskim wydaniu
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Wigilię, na mroźny zimowy dzień i w trakcie oczyszczania (detoksu) – nie ma to jak prawdziwy, pyszny, aromatyczny barszcz czerwony! Zrobienie go zajmuje kilka chwil, ale kuchnia wygląda potem jak krajobraz po bitwie!

Tradycyjnie w naszej rodzinie jemy w Wigilię żur z grzybami, więc nigdy nie miałam okazji przyrządzać barszczu czerwonego (kupowaliśmy ten w kartonie Hortexu…). Pewnego dnia postanowiłam zrobić detoks (post warzywno – owocowy dr Dąbrowskiej). Robiłam zakwas z buraków, oczywistą konsekwencją było więc gotowanie barszczu. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy spróbowałam własnego barszczu po raz pierwszy! Był idealny! Nie ma nic prostszego na swiecie niż zrobienie barszczu czerwonego!
O tym, jak zrobić pyszny zakwas buraczany (w wersji bezglutenowej i z chlebem) pisałyśmy już wcześniej.
Jak pewnie zauważysz, mój przepis jest wegański i bez tłuszczu. To dlatego, że piłam barszcz w trakcie detoksu. Jeśli chcesz przygotowac barszcz na bazie rosołu, zdodaj go zamiast wody.

Projekt Lepiej - barszcz czerwony

Barszcz czerwony – na oczyszczanie i na Wigilię

Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki na 2 l:

  • 1 kg buraków
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 l przegotowanej, zimnej wody
  • 2 łyżki soli himalajskiej (lub kłodawskiej)
  • 8 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łużeczka rozgniecionych ziaren kminku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • pół korzenia selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • zakwas buraczany (jeśli masz) lub sok z cytryny

Przygotowanie

  • Oczyścić buraki – stare i duże można obrać, młode wystarczy wyczyścić szczoteczką.
  • Pokroić buraki w plastrów grubości około 4 mm lub w drobniejszą kostkę. Pokroić pietruszkę i selera.
  • Rozgnieść i obrać ząbki czosnku.
  • Wrzucić do garnka warzywa, czosnek i przyprawy. Zalać 2 – 3 litrami wody.
  • Gotować około 2 godzin na małym ogniu.
  • Posmakuj i sprawdź, czy warzywa są miękknie. Jeśli tak, gotowe!
  • Dodać zakwasu buraczanego lub soku z cytryny.

Porady:

  • Ja do zrobienia barszczu używam buraków z zakwasu buraczanego. Wtedy nie muszę już barszczu zakwaszać.
  • Jeśli robię barszcz ze świeżych buraków, dodaję potem zakwasu buraczanego (zazwyczaj mam go w lodówce).

Smacznego!

Projekt Lepiej - barszcz czerwony

Dlaczego barszcz czerwony jest taki zdrowy?

Buraki mają silne działanie antyoksydacyjne, są świetne w profilaktyce wielu chorób, nowotworów i starzenia się (tak, będziesz wiecznie młoda jedzac barszcz!). Pomagają też w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu i wspomagają tym samym nerki w ich ciężkiej pracy 🙂 Ponadto barszcz ma działanie alkalizujące. Więcej o zaletach zakwasu buraczanego i samych buraków pisałysmy już wcześniej.

Bądź z nami!

Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś była jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter: 

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •