Projekt Lepiej
  • O Projekt Lepiej
  • Czytelnia
  • Kontakt

Projekt Lepiej

  • O Projekt Lepiej
  • Czytelnia
  • Kontakt
Nasze zdrowe śniadanie. Co jemy na śniadanie?
zdrowie + witalność

Nasze zdrowe śniadanie. Co jemy na śniadanie?

written by Agnieszka Agata Danka Magdalena 2 listopada 2016
  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  

Pisałyśmy niedawno o zdrowym odżywianiu, podałyśmy receptę na najzdrowsze śniadanie świata, podzieliłyśmy się przepisami na kaszę jaglaną według kuchni pięciu przemian i zielony koktajl. A czy same na codzień przestrzegamy zasad zdrowego odżywiania? Dziś na zakończenie śniadaniowej serii cała prawda o tym, co jemy o poranku – nasze zdrowe śniadanie.

Projekt Lepiej - Zdrowe Śniadanie - owsianka z jabłkiem

Projekt Lepiej - Zdrowe Śniadanie - jajka w pomidorach

Agata stawia na różnorodność

Niestety moje poranki wyglądają „szybko”. Późna pora snu kończy się jak najpóźniejszym wstaniem z łóżka. Dlatego skracam gonitwę z czasem i śniadanie szykuję sobie wieczorem. Zjadam je dopiero po przybyciu do pracy, to znaczy dwie i pół godziny po wstaniu z łóżka (tak tak, jest to czas poza dopuszczalnym limitem czasowym „zjedz śniadanie po wstaniu z łóżka maksymalnie do dwóch godzin”) Dlatego proszę! Jeśli tylko możesz, nie bierz ze mnie przykładu i zjadaj śniadanie w domu. Chyba, że tak jak ja, masz pracę daleko od domu, to jesteś częściowo usprawiedliwiony 😉 A jeśli masz pracę daleko od domu i udaje Ci się zjadać śniadanie w domowym zaciszu… pisz!

Śniadanie na codzień

W porze letniej wypijałam wodę witaminową, a śniadanie konsumowałam jeszcze w trakcie podróży do pracy (mieściłam się w limicie „po wstaniu z łóżka”). Teraz jestem po złej stronie mocy, więc, aby mieć ciut mniejsze wyrzuty sumienia, rano wypijam ciepłą wodę z imbirem oraz herbatę earl  grey z mlekiem wymiennie z herbatą ziołową (pokrzywa, czystek, rumianek, mięta). Lubię różnorodność, więc staram się, aby nie popaść w śniadaniową rutynę.

Wymiennie zajadam: owsianki różnorakiej maści, jajka na twardo, omlety z warzywami, twaróg z miodem, surowe warzywa, pieczywo wieloziarniste, placuszki owsiane (polecam przepis Olgi Smile – są niezawodne!) albo szakszukę (mój śniadaniowy hit!). I przyznam się szczerze, że te różnorodności już wprowadzają mnie w stan niepokoju. Dlatego zapowiadam, że niedługo w moich śniadaniach zajdzie rewolucja, bo ze względu na mój złożony charakter potrzebuję cyklicznie zmian. Wierzę, że po przeprowadzeniu detoksu wspólnie z Danką zacznę wstawać o 5 rano (co mi się niedawno zdarzyło, bo byłam mega zmęczona, położyłam się wcześniej spać, a przygotowanie posiłków do pracy przełożyłam na rano i wiecie co? To był cudowny dzień! Wszystko się udało!). Obiecuję, że będę jadła śniadania jak przykazano i wdrożę również koktajle jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Póki co koktajle pochłaniam tuż po treningu z dodatkiem odżywki białkowej z grochu i nasion konopi… ale o tym innym razem.

Śniadanie w weekend

W weekendy zajadam śniadanie jak Pan Bóg przykazał! Na spokojnie, bez presji. Nareszcie z moim Panem P. 🙂

Projekt Lepiej - Zdrowe Śniadanie - pasztet soczewicowy, kiełki lucerny, pomidor i ogórek

Agnieszka – szklanka wody, owoce sezonowe, zupa

Początek dnia to dla mnie szklanka letniej wody: czasem to tylko woda, a czasem z dodatkiem soku z cytryny lub soku z cytryny i wyciśniętego świeżego imbiru. Mniej więcej po 30 minutach od wypicia tego napoju wybieram jeden z owoców sezonowych, jakie mam obecnie w domu. Ostatnio królowały u mnie jabłka z dodatkiem pigwy, gruszki oraz śliwki. Daję żołądkowi mniej więcej pół godziny na strawienie tych naturalnych słodkości, a ja w tym czasie biorę się za przygotowanie „głównej” porcji śniadaniowej oraz posiłku do pracy.

Śniadanie na codzień

Cóż, moje menu (nie tylko śniadaniowe) różni się nieco od propozycji dziewczyn 😉 Mówiąc w skrócie: stosuję dietę bezglutenową, bezmleczną oraz bez cukru dodanego (nie jem też jajek i kilku innych produktów), ale także staram się nie łączyć białka z węglowodanami złożonymi. Dlatego poranny posiłek opieram na dwóch zestawieniach: bezglutenowe węglowodany zbożowe + warzywa lub białko + warzywa. W sezonie jesienno-zimowym zajadam często zupę krem (gotowaną poprzedniego dnia, np. dyniową czy pietruszkową) z kilkoma orzechami lub dodatkiem kaszy jaglanej czy gryczanej; brązowy ryż z mlekiem kokosowym, cynamonem i suszoną figą albo wędzoną makrelę z sałatką (np. dowolna sałata, kiełki, cebulka, ogórek kiszony, natka pietruszki). Przy porannym posiłki wypijam też witaminę D3 (w kroplach), czasem podgryzając orzecha (najczęściej brazylijskiego). Zaś ostatnio – jak widzisz na zdjęciu – zajadałam się przepysznym i sycącym pasztetem soczewicowym.

Śniadanie w weekend

Weekendowe menu śniadaniowe nie różni się zbytnio od codziennego. Dobrodziejstwem sobotnio-niedzielnych poranków jest dla mnie – podobnie jak u dziewczyn – możliwość delektowania się posiłkiem: jedząc go powoli, w doborowym towarzystwie mojego Męża 🙂

Projekt Lepiej - Zdrowe Śniadanie - zielony koktajl

Danka – zielone koktajle i kasza jaglana

Historię moich śniadań opisywałam już w artykule Śniadanie mistrzów… .

Śniadanie na codzień

W skrócie: zaraz po wstaniu z łóżka wypijam około pół litra wody alkalicznej albo wody z cytryną. Czasem, przy czytaniu lub pisaniu bloga, piję kubek kawy inki z mlekiem krowim albo mlekiem migdałowym. Co ważne, nigdy nie popijm posiłków – piję na pół godziny przed, a potem godzinę do półtorej po zdjedzeniu posiłku. Jeśli będziesz porządnie gryźć, nie będziesz czuł potrzeby popijania w trakcie jedzenia :).

Śniadanie zazwyczaj jem około 1,5 godziny po wstaniu z łóżka – mniej wiecej o 7 rano. Staram się, by śniadanie było romantycznym przeżyciem, które dzielę z ukochanym, ale nie zawsze nam to wychodzi 🙂 Na śniadanie jem mój zielony koktajl. Ostatnio, od kiedy Magdalena podzieliła się z nami swoim przepisem na kaszę jaglaną, testuję poranne gotowanie jaglanej – wydaje mi się to świetną opcją na zimne jesienne poranki.

Śniadanie w weekend

W niedziele często robimy sobie małe święto i jemy jajecznicę z pysznym chlebem na zakwasie i masłem. Do tego mamy sałatkę – najczęściej pomidory z cebulą i świeżymi ziołami. Uwielbiam jajka, więc celebruję te śniadania, jak tylko mogę!

Projekt Lepiej - Zdrowe Śniadanie - zielony koktajl

Co jeszcze warto przeczytać?

Artykuł jest ostatnim w naszej śniadaniowej serii, więc polecmy wszystkie artykuły w tym temacie:

  • Śniadanie mistrzów. Przepis na zdrowe śniadanie.
  • Uniwersalny przepis na zielony koktajl część 1 czyli wprowadzenie do tematu i lista zakupów na pierwszy tydzień blendowania!
  • Uniwersalny przepis na zielony kooktajl część 2 czyli przepis w postaci pięknej ikonografiki do wydruku i powiezenia w Twojej kuchni.
  • Kasza jaglana z cynamonem i jabłkami według kuchni pięciu przemian – gorący przepis na zimne jestenne poranki.

Nasze artykuły, o których wspomniałyśmy we wpisie:

  • Jak schudnąc, czyli podstawy zdrowgo odżywiania
  • Wody witaminowe czyli pyszne drinki z H2O w roli głównej
  • Kto powiedział, ze drugie śniadanie musi być nuden? Koktajl owocowo – warzywny na drugie śniadanie!

Przepisy, o których wspominamy w artykule:

  • Agata poleca śniadaniowe hity: szaszkulę (jajka w pomidorach) oraz placuszki owsiane.
  • Agnieszka poleca przepis na pasztet z soczewicy z żurawiną.

A co Ty zajadasz na śniadanie Czy jest coś, co chciałbyś zmienić? Czy czasem popełniasz niedzielne grzeszki? Co lubisz najbardziej? Napisz nam koniecznie w komentarzu!

Bądź z nami!

Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, historiami albo opiniami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter: 

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)


  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  
0 comment

Podobne wpisy

Leczo z fasolką szparagową i kalafiorem

Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z kurkami i białym winem

Postanowienia noworoczne. Czego sobie życzymy w nowym roku?

Szybki obiad. Brukselki zasmażane z czosnkiem i orzeszkami...

Jak wygląda 200 kalorii? 12 przykładów

Wody witaminowe – pyszne przepisy z H2O w...

Śniadanie mistrzów. Przepis na zdrowe śniadanie

Liczenie kalorii. Po co liczyć kalorie?

Lepszy Newsletter

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)

Follow

Facebook

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Kategorie:

  • blog (1)
  • czytelnia (5)
  • kariera + pasja (2)
  • produktywność + efektywność (5)
  • przepisy (20)
    • post warzywno – owocowy (3)
    • zdrowe słodycze (4)
  • relacje + emocje (5)
  • społeczeństwo + eko (2)
  • styl życia + finanse (2)
  • umysł + rozwój (5)
  • zdrowie + witalność (18)
    • uroda (2)

Co aktualnie czytamy?

Projekt Lepiej Czytelnia A jeśli już jesteś w Niebie

Najpopularniejsze

  • Zakwas buraczany domowej roboty – bezglutenowy i wg dr Dąbrowskiej

  • Śniadanie mistrzów. Przepis na zdrowe śniadanie

  • Zdrowy deser. Szarlotka bez

  • Lepsza Piramida Żywienia

  • Sałatka z botwinką, awokado i jajkiem. Na oczyszczenie organizmu, piękną skórę i… ukojenie nerwów

  • Facebook
  • Instagram
  • Email

@2016-2017 - Projekt Lepiej . All Right Reserved | login


Back To Top