27 1
Brukselka rzadko kiedy gra pierwsze skrzypce na stole. Ostatnio, niejako z konieczności, postanowiłam to zmienić. Wróciliśmy z wakacji, było późno, nie zrobiliśmy zakupów. Co zrobić, kiedy w kuchni pustki a czasu na gotowanie brak? Szybki obiad, czyli…
Brukselki zasmażane z czosnkiem i orzeszkami piniowymi.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Składniki na 4 porcje:
- 0,7 kg brukselek (świeżych lub mrożonych)
- 50 g orzeszków piniowych
- 4 – 5 ząbków czosnku
- Masło klarowane (do smażenia, w wersji wegańskiej możesz użyć np. oleju kokosowego)
- Sól
- Pieprz
Ewentualnie do podania:
- Świeży estragon i tymianek
- Olej z pestek dyni
- Ser żółty
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Przekroić brukselki na pół.
- Rozgrzać patelnię, na sucho przyprażyć orzeszki piniowe. Przełożyć do miski.
- Na patelni rozgrzać masło lub olej kokosowy. Dodać pokrojone brukselki i wyciśnięty czosnek. Dodać sól i pieprz. Smażyć aż brukselki zarumienią się lekko. Dodać orzeszki piniowe.
- Przełożyć zawartość patelni do formy do pieczenia. Piec w piekarniku około 10 – 15 minut. Brukselki powinny być miękkie.
- Podawać na ciepło. Można polać olejem z pestek dyni i przyprawić świeżym estragonem i tymiankiem.
Porady:
- Podawać można również z aromatycznym żółtym serem – mój ukochany posypał brukselki startym jarlsbergiem, który po chwili rozkosznie rozpuścił się na talerzu.
- Piekarnik najlepiej ustawić na termo obieg – ciepło ma za zadanie tylko rozmiękczyć brukselki. Smażenie natomiast ma za zadanie nadać im złotego koloru i chrupkości.
- Jeśli nie jesteś fanem smażenia (zabójcze tłuszcze trans), śmiało możesz od razu wrzucić wszystko do piekarnika, a na ostatnie 5 minut zmienić program na opiekanie (grill).
- Moim zdaniem równie dobrze jak orzeszki piniowe smakowałyby pokruszone orzechy włoskie!
Smacznego!
Pytania? Komentarze? Uwagi? Koniecznie zostaw komentarz pod przepisem!
Co jeszcze warto przeczytać:
Jak schudnąć… i nie tylko. Podstawy zdrowego odżywiania. Wpis Danki Czarneckiej o tym, co powinno być podstawą każdej diety. W artykule znajdziesz listę substancji odżywczych potrzebnych Twojemu organizmowi do optymalnego funkcjonowania oraz zalecenia dotyczące sposobu ich przyjmowania.
Przepis na pyszne kurkowe risotto (jesli nie masz kurek, śmiało sięgnij po inne grzyby!) – proste w przygotowaniu, łatwe do przechowywania w lodówce i zamrażalniku!
Bądź z nami!
Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.
Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.
Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter:
27 1
27 1