Kasza jaglana – zdrowy i szybki przepis na śniadanie

Kasza jaglana – zdrowy i szybki przepis na śniadanie

written by Magdalena 28 września 2016
  • 17
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  

Zainspirowana ostatnim wpisem Danki oraz nadchodzącą – a w Finlandii już obecną – jesienią, postanowiłam wrócić do jednego z moich ulubionych śniadań, które przed wyprowadzką za morze towarzyszyło mi niemal codziennie na przestrzeni dwóch lat. Przepis na kaszę jaglaną w tej wersji nie tylko wprowadza mnie w znakomity nastrój, dzięki roztaczającym się w kuchni zapachom, ale też dostarcza mi sporej dawki energii na pierwsze godziny dnia. A całość, przy odrobinie wprawy, nie zajmuje więcej niż 15 minut!

Kasza jaglana według kuchni pięciu przemian

Poniższy przepis na śniadanie z kaszą jaglaną to przepis kuchni pięciu przemian. Natknęłam się na tę filozofię w ramach moich flirtów z wszechświatem i lekko zainteresowana podreptałam w tym kierunku na krótki moment.

W ogromnym skrócie: kuchnia pięciu przemian polega na komponowaniu posiłków za pomocą pięciu smaków (powiązanych z chińskimi żywiołami) i dodawaniu składników w odpowiedniej kolejności. W tej chwili kasza jaglana na śniadanie to jedyny przepis, którego używam według tej zasady. Jeśli jednak masz ochotę poczytać o gotowaniu według pięciu przemian – zachęcam. Na temat dobroczynnych wpływów takiego gotowania w możesz znaleźć wiele zarówno w Internecie, jak i w licznych publikacjach książkowych. My polecamy 15 przepisów na dobry początek w książce Beaty Pawlikowskiej „Na zdrowie”.

To co mnie wyjątkowo podoba się w kuchni pięciu przemian, to nacisk na używanie lokalnych produktów – nie tylko jako tych najświeższych (poddanych najmniejszej lub żadnej obróbce), ale też jako tych najbardziej zdrowych i dostarczających nam niezbędnych składników do funkcjonowania w otaczającym nas środowisku i klimacie. Zasadę stosowania lokalnych produktów, kiedy to tylko możliwe, zachowałam do dzisiaj i uważam ją za jedną z najbardziej wartościowych w naszej zglobalizowanej kuchni.

Jesień idzie – nie ma na to rady… chyba że kasza jaglana!

Kolejnym powodem mojego blogowego wpisu o kaszy jaglanej, poza inspiracją Śniadaniem Mistrzów, jest jesień. Jednym z najważniejszych składników – poza samą kaszą – są jabłka. A czy jest coś, co bardziej kojarzy nam się z jesienią niż czerwone, pachnące jabłka…? Tym bardziej, że właśnie w tę niedzielę dostałam w prezencie jabłka z ogrodu Mamy mojego Mumina – intensywnie czerwone, małe fińskie, pachnące – własne. Jabłka z Doliny Muminków.

Jesienne jabłkaJesień to również czas obniżonej odporności – i tutaj kasza jaglana wkracza pewnym krokiem, ponieważ przepis na śniadanie poniżej to świetny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych w tym trudnym dla nas okresie, pobudzenie układu trawiennego i poprawy nastroju wśród pachnącego świeżego imbiru, bakalii i jabłek!

Uwaga techniczna czyli jak Dolina Muminków spotyka się z polskim minimalizmem

Moje przepisy są najczęściej wyrażone w odrobinę niecodziennych jednostkach… Jestem zwolenniczką używania w kuchni wszystkiego, co jest pod ręką – w kontekście sprzętu kuchennego, a także… samej ręki (a raczej garści)! Wynika to z dwóch rzeczy:

  1. W moich czasach studenckich cierpiałam na niedobór specjalistycznego sprzętu kuchennego: wałek = szklana butelka, miarka = kieliszek do wódki, tłuczek = nie pytajcie.
  2. W obecnych czasach, mimo znacznie większych zasobów finansowych, skłaniam się w stronę minimalizmu – jeśli czegoś naprawdę nie potrzebuję, staram się tego nie kupować. Szczególnie, jeśli potrafię to w łatwy sposób zastąpić czymś innym.

Mam już wałek, ale kieliszek do wódki jako miarka został ze mną do dzisiaj – jest łatwy w użyciu, prawie każdy go ma (a jak nie ma, można go kupić w wersji plastikowej w sklepie monopolowym 😉 ) i mierzy niestandardowe ilości: 30 ml to doskonała ilość kaszy jaglanej dla jednej osoby. Dodatkowo, znajdziesz w moich przepisach szczypty, garście, łyżki i łyżeczki… Nie zrażaj się – garść jest doskonałym miernikiem, ponieważ każdy ma własną! To oznacza dopasowanie ilości składników do twojego indywidualnego zapotrzebowania 🙂

Poza indywidualizowaniem ilości, lubię drobne osobiste akcenty w kuchni. W moim przypadku, Polki-emigrantki, to często akcenty polskie, m.in. „dębowe miarki” i pamiątka z Wieliczki.

polskie akcenty w mojej kuchni

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem według kuchni pięciu przemian

Czas przygotowania: 15-20 min. (w zależności od wprawy 🙂 )

Składniki

dla jednej osoby:

kasza jaglana ………………………………. 30 ml (czyli kieliszek wódki 😉 )

woda ……………………………………………………….. 120 ml (4 kieliszki)

kwaśne jabłko ………………………………………… 1 małe lub pół dużego

świeży imbir …………………… łyżeczka/według upodobań smakowych

miód ……………………………. łyżeczka/według upodobań smakowych

orzechy włoskie …………………………………………………………. garść

nasiona słonecznika …………………………………………………… garść

kurkuma ……………………………………………….. szczypta do smaku

cynamon ………………………………………………. szczypta do smaku

sól ……………………………………………………….. szczypta do smaku

masło ………………………………………………………………… łyżeczka

opcjonalnie na posypkę: garść słonecznika i pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę i do wrzątku dodaj szczyptę kurkumy. (smak gorzki)
  2. Do gotującej się wody dodaj kaszę jaglaną i masło. (smak słodki)
  3. Zetrzyj do garnka trochę świeżego imbiru. Możesz też dodać go pokrojonego w małe kawałeczki. (smak ostry)
  4. Dodaj szczyptę soli… (smak słony)
  5. …i starte jabłko. Ja wolę je kroić w dość dużą kostkę, ponieważ lubię, kiedy w całość wkomponowane są wyczuwalne kawałki owocu. (smak kwaśny)
  6. Pokrój lub zgnieć nożem orzechy włoskie i również dodaj. (smak gorzki)
  7. Uwieńcz wszystko dodatkiem cynamonu i nasion słonecznika, a po przełożeniu na talerz dodaj miodu. (smak słodki)
  8. Jeśli masz ochotę, możesz też przygotować pyszną, prostą i zdrową posypkę: prażone nasiona słonecznika i dyni (nie potrzebujesz tłuszczu – wystarczy, że na małą patelnię wrzucisz nasiona, przykryjesz i co jakiś czas zamieszasz, aż zaczną „szemrać między sobą” – jak ja to nazywam).

Porady:

Przepis ten daje duże pole do zmian. Jeśli chcesz go uprościć: wystarczy zamienić świeże składniki na suszone, np. imbir (dodaj go wtedy w mniejszej ilości – jest ostrzejszy!). Piękno tego przepisu tkwi również w tym, że nie tylko możesz eksperymentować z ilością i „świeżością” składników, według własnych upodobań smakowych i czasowych, ale możesz też bawić się różnymi dodatkami, pozostając w obrębie proponowanych smaków. Dla przykładu, moja mama postanowiła zamienić jabłka na kiwi (ponieważ coraz trudniej jest jej znaleźć naprawdę kwaśne jabłka).

Kasza jaglana efekt końcowy

Co jeszcze warto przeczytać:

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania

Jak schudnąć… i nie tylko. Podstawy zdrowego odżywiania. Wpis Danki Czarneckiej o tym, co powinno być podstawą każdej diety. W artykule znajdziesz listę substancji odżywczych potrzebnych Twojemu organizmowi do optymalnego funkcjonowania oraz zalecenia dotyczące sposobu ich przyjmowania. Tam też odkryjesz, że picie wody to podstawa!

Bądź z nami!

Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter: 

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)


  • 17
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  • 17
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
6 komentarzy

Podobne wpisy