Risotto z kurkami i białym winem

Risotto z kurkami i białym winem

written by Danka 9 września 2016
  • 28
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  

Jesień dostarcza okazji do polowań na… grzyby. Można się spierać, czy jako pożywienie są wartościowe, czy nie za bardzo, czy to w ogóle ma sens… ale nie sposób odmówić grzybom ich niesamowitych walorów smakowych! Zwłaszcza, gdy są świeżo zebrane!
Po niedzielnym grzybobraniu mieliśmy około 0,5 kg kurek. Co robić? Risotto 🙂 Dziś prezentuję przepis mojego Ukochanego 🙂

Od razu ostrzegam, że risotto to ciężka praca i masa sprzątania (ja jestem leniwa w kuchni). Ale w nagrodę masz niepowtarzalny obiad na kilka dni, bo risotto dobrze się trzyma w lodówce i w zamrażalniku.

Z pewnością są wśród nas wegańscy wyjadacze, którzy znają sposoby na zastąpienie śmietany produktami pochodzenia roślinnego. Jeśli masz jakiś pomysł, daj znać w komentarzu!

Projekt Lepiej - Przepis na risotto z kurkami i białym winem

Risotto z kurkami i białym winem

Czas przygotowania: 30 min, nie wliczając czyszczenia grzybów.

Składniki

na 4 porcje:

ryż do risotto ……………………………….. 250 g

kurki ………………………………………….. 300 g

cebula ……………………………………. 1,5 sztuk

czosnek …………………………………….. 2 ząbki

bulion ………………………………………….. 1,5 l

białe wino wytrawne ……………………….. 10 ml

kwaśna śmietana (12% lub 20%) ………… 300 g

parmezan …………………………………….. 50 g

masło klarowane do smażenia

sól i pieprz

Do podania:

świeży tymianek

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku roztopić masło do smażenia i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać czosnek. Kiedy cebula zaczyna się złocić, dodać cały ryż. Smażyć przez chwilę, po czym zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu.
  2. Oczyszczone grzyby pociąć na kawałki wielkości około 1 cm. Podsmażyć na patelni, odstawić.
  3. Kiedy ryż wchłonie bulion w dużym garnku, dodać wino i gotować na średnim ogniu bez przykrycia, mieszać. Wino powinno zostać wchłonięte przez ryż lub odparować.
  4. Dodać smażone grzyby do dużego garnka i dusić przez ok. 20 min na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  5. Zaraz przed podaniem dodać starty parmezan, dusić przez kolejne 2 minuty.
  6. Na koniec można dodać odrobinę oliwy z oliwek do smaku. Przed podaniem posypałam porcję risotto świeżym tymiankiem, który świetnie komponuje się z aromatem kurek i wina.

Porady:

Jeśli macie kogoś chętnego do gotowania, warto zaprosić go do kuchni. Risotto ma to do siebie, że trzeba stać przy garnku i mieszać. Do tego samo obranie grzybów zajęło mi 1/3 filmu „Za garść dolarów”… a ten film trwa przeszło 2 godziny. (Może po prostu jestem powolna?)

Projekt Lepiej - Przepis na risotto z kurkami i białym winem

Co jeszcze warto przeczytać:

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania

Bądź z nami!

Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter: 

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)


  • 28
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  • 28
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
5 komentarzy

Podobne wpisy