21 1
Póki trwają upały, dopóty jest ochota na lody. Dziś w menu na deser kremowy przepyszny sorbet jagodowy, który można bezgrzesznie jeść w każdych ilościach! Nie przytyjesz, nie zakwasisz organizmu, nie wpakujesz w siebie żadnych trucizn – za to dostarczysz sobie masy witamin i minerałów, błonnika (pektyny!) i białka (migdały i ewentualnie pająki z lasu).
Skąd ten pomysł? W Oslo pełnia lata, co oznacza masę jagód i malin, które zbieramy w lesie. W sobotni poranek robimy rundkę po krzakach i wracamy z kubełkami pełnymi jagód, malin, borówek… Co z nimi robić? Lody!
Wartości odżywcze składników:
Dlaczego te lody są wspaniałą alternatywą do produktów, które możesz kupić w supermarkecie?
- Jagody są pyszne, a jednoczesnie zawierają niesamowite ilości substancji odżywczych, z których ucieszy się każda komórka Twojego ciała. Ponieważ nie są uprawiane na masową skalę, nie zawierają pestycydów, metali ciężkich oraz innych toksyn (upewnij się, że pochodzą z czytego lasu zdala od pól i autostrad 🙂 ). Co w jagodach siedzi? Owoce czarnej jagody są źródłem witamin A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidów, garbników, antocyjanów, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika. Obecność witaminy A korzystnie wpływa na oczy. Zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Ponadto pterostylben wspomaga pracę trzustki w produkcji insuliny, chroniąc ją przed uszkodzeniami w razie spożycia zbyt dużej ilości cukrów. Czarne jagody są niskokaloryczne (100 g dostarcza 61 kcal) oraz posiadają właściwości oczyszczające organizm, zawierają dużo antyoksydantów.
- Migdały są dobrym źródłem roślinnego białka, zawierają dużo witamin, w tym B2 i E. Są dobrym źródłem błonnika (12,5 g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu). Właśnie m.in. dzięki tym substancjom jedzenie migdałów może zapobiec chorobom serca i cukrzycy.
- Miód i pyłek kwiatowy są podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm energetyczny, a pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek jest więc wartościową odżywką, w której znajdziesz aminokwasy, masę minerałów oraz witamin. Zarówno miód jak i pyłek mają właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przecwwirusowe, a przy tym oczyszczające.
- Paradoksalnie tłoczony na zimno olej kokosowy jest jedną z najlepszych substancji… na odchudzanie, bo dzięki trójglicerydom średniłańcuchowym (MCT) nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii. Na olej kokosowy składa się kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Irlandii odkryli, że olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój bakterii, które są przyczyną próchnicy. Olej ma też zastosowanie w kosmetyce.
Gdzie kupić pierzgę?
Nie wiesz, co to pierzga (pyłek kwiatowy) i gdzie ją kupić? Pierzga to produkt pszczeli – pyłek, który pszczoły zbierają z kwiatów. Pierzgę kupić można w każdej pasiece (lub w sklepiej internetowym ze zdrową zywnością!).
Kremowe lody jagodowe
Składniki
- 100 g - migdały
- 300 g - czarne jagody
- 80 g - miód lub syrop z agawy
- 1 szklanka - mleko kokosowe
- 2 łyżki - nierafinowany olej kokosowy
- 25 g - pyłek kwiatowy (pierzga)
Przygotowanie
-
Migdały moczyć przez około dzień.
-
Obrać migdały i zblendować w blenderze na gładką masę tak, by powstała migdałowa śmietanka. Jeśli Twój blender ma małą moc, dodaj tyle mleka kokosowego, ile uznasz za konieczne.
-
Jagody przepłukać w sitku. Do migdałowej śmietanki dodać syrop z agawy lub miód, jagody, olej kokosowy, mleko kokosowe.
-
Zblendować na gładką masę w blenderze.
-
Na koniec dodać pierzgę i wymieszać łyżką. Kulki pyłku kwiatowego lekko się rozpuszczą, ale wciąż będą widoczne. Będzie to przyjemna niespodzianka podczas jedzenia lodów!
-
Przelać lody do formy, ozdobić jagodami, pierzgą, borówkami. Włożyć do zamrażalnika.
Uwagi
Jeśli lubisz bardziej słodko, dodaj więcej syropu. Tylko nie przesadź 🙂 Możesz zastapić jagody innymi sezonowymi owocami takimi jak maliny czy morele. Ja wlewam lody do pudełka, ale mój ukochany kupił sobie foremki do lodów na patyku – świetny pomysł, gdy idziesz do parku i chcesz przekąsić loda po drodze! Jeśli chcesz, by lody były bardziej kremowe, dodaj więcej tłuszczu – w tym wypadku oleju kokosowego. Ma przyjemny, słodkawy smak, więc świetnie tu pasuje.
Smacznego! Napisz proszę w komentarzu, co sądziesz o przepisie i jak ci smakują lody! Jeśli podoba Ci się przepis, podziel się nim z innymi!
Co jeszcze warto przeczytać:
Jak schudnąć… i nie tylko. Podstawy zdrowego odżywiania. Wpis Danki Czarneckiej o tym, co powinno być podstawą każdej diety. W artykule znajdziesz listę substancji odżywczych potrzebnych Twojemu organizmowi do optymalnego funkcjonowania oraz zalecenia dotyczące sposobu ich przyjmowania. Tam też odkryjesz, że picie wody to podstawa!
- Tabele wartości odżywczych opracowane przez Martę Mikuła-Meyer na jej blogu Zasady żywienia.
- Przepis na sorbet truskawkowo/bananowy na blogu Więcej niż zdrowe odżywianie. Wygląda pysznie, choć już trochę późno na truskawki…
Bądź z nami!
Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.
Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.
Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter:
21 1
21 1