Małymi krokami do wielkich zmian

Bezgrzeszne słodycze. Kremowe lody jagodowe

Bezgrzeszne słodycze. Kremowe lody jagodowe
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Póki trwają upały, dopóty jest ochota na lody. Dziś w menu na deser kremowy przepyszny sorbet jagodowy, który można bezgrzesznie jeść w każdych ilościach! Nie przytyjesz, nie zakwasisz organizmu, nie wpakujesz w siebie żadnych trucizn – za to dostarczysz sobie masy witamin i minerałów, błonnika (pektyny!) i białka (migdały i ewentualnie pająki z lasu).

Skąd ten pomysł? W Oslo pełnia lata, co oznacza masę jagód i malin, które zbieramy w lesie. W sobotni poranek robimy rundkę po krzakach i wracamy z kubełkami pełnymi jagód, malin, borówek… Co z nimi robić? Lody!

Projekt Lepiej-bezgrzeszne słodycze - kremowe lody jagodowe

Wartości odżywcze składników:

Dlaczego te lody są wspaniałą alternatywą do produktów, które możesz kupić w supermarkecie?

  1. Jagody są pyszne, a jednoczesnie zawierają niesamowite ilości substancji odżywczych, z których ucieszy się każda komórka Twojego ciała. Ponieważ nie są uprawiane na masową skalę, nie zawierają pestycydów, metali ciężkich oraz innych toksyn (upewnij się, że pochodzą z czytego lasu zdala od pól i autostrad 🙂 ). Co w jagodach siedzi? Owoce czarnej jagody są źródłem witamin A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidów, garbników, antocyjanów, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika. Obecność witaminy A korzystnie wpływa na oczy. Zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Ponadto pterostylben wspomaga pracę trzustki w produkcji insuliny, chroniąc ją przed uszkodzeniami w razie spożycia zbyt dużej ilości cukrów. Czarne jagody są niskokaloryczne (100 g dostarcza 61 kcal) oraz posiadają właściwości oczyszczające organizm, zawierają dużo antyoksydantów.
  2. Migdały są dobrym źródłem roślinnego białka, zawierają dużo witamin, w tym B2 i E. Są dobrym źródłem błonnika (12,5 g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu). Właśnie m.in. dzięki tym substancjom jedzenie migdałów może zapobiec chorobom serca i cukrzycy.
  3. Miód i pyłek kwiatowy są podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm energetyczny, a pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek jest więc wartościową odżywką, w której znajdziesz aminokwasy, masę minerałów oraz witamin. Zarówno miód jak i pyłek mają właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przecwwirusowe, a przy tym oczyszczające.
  4. Paradoksalnie tłoczony na zimno olej kokosowy jest jedną z najlepszych substancji… na odchudzanie, bo dzięki trójglicerydom średniłańcuchowym (MCT) nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii. Na olej kokosowy składa się kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Irlandii odkryli, że olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój bakterii, które są przyczyną próchnicy. Olej ma też zastosowanie w kosmetyce.

Gdzie kupić pierzgę?

Nie wiesz, co to pierzga (pyłek kwiatowy) i gdzie ją kupić? Pierzga to produkt pszczeli – pyłek, który pszczoły zbierają z kwiatów. Pierzgę kupić można w każdej pasiece (lub w sklepiej internetowym ze zdrową zywnością!).

Projekt Lepiej-bezgrzeszne słodycze - kremowe lody jagodowe

Kremowe lody jagodowe

Co robimy? zdrowy deser!
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Gotowe za 1 hour
Porcje 5

Składniki

  • 100 g - migdały
  • 300 g - czarne jagody
  • 80 g - miód lub syrop z agawy
  • 1 szklanka - mleko kokosowe
  • 2 łyżki - nierafinowany olej kokosowy
  • 25 g - pyłek kwiatowy (pierzga)

Przygotowanie

  1. Migdały moczyć przez około dzień.

  2. Obrać migdały i zblendować w blenderze na gładką masę tak, by powstała migdałowa śmietanka. Jeśli Twój blender ma małą moc, dodaj tyle mleka kokosowego, ile uznasz za konieczne.

  3. Jagody przepłukać w sitku. Do migdałowej śmietanki dodać syrop z agawy lub miód, jagody, olej kokosowy, mleko kokosowe.

  4. Zblendować na gładką masę w blenderze.

  5. Na koniec dodać pierzgę i wymieszać łyżką. Kulki pyłku kwiatowego lekko się rozpuszczą, ale wciąż będą widoczne. Będzie to przyjemna niespodzianka podczas jedzenia lodów!

  6. Przelać lody do formy, ozdobić jagodami, pierzgą, borówkami. Włożyć do zamrażalnika.

Uwagi

Jeśli lubisz bardziej słodko, dodaj więcej syropu. Tylko nie przesadź 🙂 Możesz zastapić jagody innymi sezonowymi owocami takimi jak maliny czy morele. Ja wlewam lody do pudełka, ale mój ukochany kupił sobie foremki do lodów na patyku – świetny pomysł, gdy idziesz do parku i chcesz przekąsić loda po drodze! Jeśli chcesz, by lody były bardziej kremowe, dodaj więcej tłuszczu – w tym wypadku oleju kokosowego. Ma przyjemny, słodkawy smak, więc świetnie tu pasuje.

Smacznego! Napisz proszę w komentarzu, co sądziesz o przepisie i jak ci smakują lody! Jeśli podoba Ci się przepis, podziel się nim z innymi!

Projekt Lepiej - bezgrzeszne słodycze - kremowe lody jagodowe 4

 Co jeszcze warto przeczytać:

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania

Jak schudnąć… i nie tylko. Podstawy zdrowego odżywiania. Wpis Danki Czarneckiej o tym, co powinno być podstawą każdej diety. W artykule znajdziesz listę substancji odżywczych potrzebnych Twojemu organizmowi do optymalnego funkcjonowania oraz zalecenia dotyczące sposobu ich przyjmowania. Tam też odkryjesz, że picie wody to podstawa!

Bądź z nami!

Jeśli masz chęć podzielić się swoimi niesamowitymi przepisami, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na Facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Na Instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” na facebooku – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter: 

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •