Jak schudnąć… i nie tylko. Podstawy zdrowego odżywiania

Jak schudnąć… i nie tylko. Podstawy zdrowego odżywiania

written by Danka 15 sierpnia 2016
  • 40
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak zdrowo jeść?  Jak schudnąć? Co tak naprawdę oznacza „zdrowe odżywianie”? Informacje na ten temat atakują nas dziś z każdej strony, a jednak coraz więcej ludzi boryka się z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi związanymi z niezdrowym trybem życia, w tym ze złą dietą. Powszechność tematu w mediach oraz łatwość, z jaką można dziś uzyskać informacje, ma niewątpliwie swoje dobre strony. Problem pojawia się, gdy informacji jest za dużo i są ze sobą sprzeczne 🙂 Która dieta jest najlepsza? Czy gluten to trucizna? Czy pić kawę? Wybierać produkty odtłuszczone? Masło czy margaryna? Jaką wodę pić?

Diety i zalecenia przychodzą i odchodzą jak pory roku. W całym tym szaleństwie warto wrócić do podstaw, które są prawdziwe dla każdego ludzkiego organizmu. Czasem wystarczy dokonać w diecie niewielkich, ale rozsądnych zmian, by mieć mnóstwo energii, świetnie się czuć i cudownie wyglądać.

Zadbaj o swoje ciało. To jedyne miejsce, jakie masz do życia.
— Jim Rohn

Mam nadzieję, że poniższy tekst będzie dla Ciebie zbiorem ciekawych i użytecznych wskazówek, które znajdą praktyczne zastosowanie w Twoim życiu. Postaram się rozbudowywać artykuł z czasem i rozwijać poszczególne punkty. Bardzo pomoże mi w tym Twoja opinia, więc koniecznie zostaw komentarz pod wpisem!

Na samym końcu artykułu znajdziesz podsumowanie, czyli listę 10 przykazań na uzdrowienie diety, oraz listę źródeł (książek, artykułów, podcastów), z których korzystałam przy pisaniu tego wpisu i które uważam na tyle wartościowe, by je polecić. Jeśli przychodzą Ci do głowy inne pozycje, podziel się nimi koniecznie w komentarzu.

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania 6

Dlaczego warto uczyć się o zdrowiu i fizjologii?

Powodem, dla którego postanowiłam napisać ten wpis jest fakt, że w gąszczu informacji na temat zdrowego żywienia zagubiła się prosta prawda o tym, co znaczy „zdrowe”.

Doktorzy, którzy zajmują się chorymi, powinni koniecznie zrozumieć, czym jest człowiek, czym jest życie i czym jest zdrowie, i w jaki sposób równowaga i harmonia tych elementów je podtrzymuje.
— Leonardo da Vinci

Poziom wiedzy medycznej jest dziś wyższy niż kiedykolwiek w historii, dostęp do wszelkiej maści informacji na temat zdrowia i fizjologii jest powszechny. Dbanie o siebie stało się dla niektórych obsesją, częściowo przez presję wiecznej młodości i świetnego wyglądu wywieraną przez media. Można kupić już niemal wszystko w wersji beztłuszczowej, bezcukrowej i bezglutenowej. Można zamówić przez internet specjalnie dobraną do osobistych potrzeb dietę. W pierwszej lepszej księgarni można kupić co najmniej kilkadziesiąt książek o odżywianiu, gotowaniu, zdrowym trybie życia, byciu fit itd. Wszyscy chcą Ci dziś sprzedać jakiś produkt mający zagwarantować świetne samopoczucie.

Jaki jest efekt tej zbiorowej obsesji? Liczba osób z nadwagą lub otyłych przekroczyła w 2015 roku 2,1 miliarda (tak, to prawie 1/3 mieszkańców Ziemi!). Liczba chorych na cukrzycę na świecie wzrosła czterokrotnie od lat osiemdziesiątych. Uczeni z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oceniają, że na cukrzycę cierpi już 3 miliony Polaków (czyli około 8% z nas!). Czasem zastanawiam się, jak tak tragiczny stan zdrowia społeczeństwa jest możliwy przy obecnym stanie wiedzy.

Największym problemem jest to, że ludzie codziennie wstają zmęczeni, czują się źle, cierpią na bóle głowy, reumatyzm, alergie, potem dostają diagnozę raka lub choroby serca, starzeją się przedwcześnie i po prostu przez cały ten czas nie wiedzą, że to nie jest normalne. Można żyć inaczej i można czuć się świetnie przez całe życie – tutaj świetnym przykładem oczywiście pan Antoni Huczyński i niesamowita siostra Madonna Buder. Można być takim po osiemdziesiątce!!! Trzeba tylko wiedzieć, jak o siebie dbać. Z odsieczą przychodzi zdrowy rozsądek i… przypomnienie lekcji biologii z podstawówki 🙂

Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania
— A. Brillat – Savarin

Warto ciągle pogłębiać wiedzę dotyczącą tego, co jeść i jak jeść. Kluczem do zdrowego odżywiania nie jest wcale restrykcyjna dieta i ograniczanie się w czymkolwiek, ale dbanie o siebie z radością i z miłości do samego siebie. Z mojego doświadczenia wynika, że im więcej wiem o zdrowym odżywianiu – fizjologii, biologii i chemii – tym prostsze i bezproblemowe jest dla mnie utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Z czasem zdrowie staje się po prostu nawykiem.

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania

Podstawy zdrowego odżywiania. Tak prosto, jak to tylko możliwe.

Co to jest odżywianie?

Odżywianie, jak sama nazwa wskazuje, to proces dostarczania organizmowi, lub jakiejś jego części, substancji niezbędnych do wzrostu, rozwoju i dobrego funkcjonowania. Warto traktować tę definicję dosłownie. Sam fakt, że można coś przeżuć i przełknąć nie oznacza jeszcze, że można to nazwać jedzeniem 🙂

Podstawy zdrowej diety

Dieta to system odżywiania polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu.

Zdrowa dieta musi spełniać trzy warunki:

  • musi dostarczać wszystkich składników, których potrzebuje organizm do optymalnego funkcjonowania,
  • składniki te muszą być dostarczane w odpowiedni sposób, w optymalnej ilości i proporcji oraz w określonej formie,
  • nie może dostarczać toksyn, trucizn i substancji zbędnych.

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania diagram

Jakich substancji potrzebuje nasz organizm?

  1. Tlen. Łatwo zapomnieć o najbardziej oczywistym, tymczasem już po minucie braku tlenu zaczynają obumierać pierwsze komórki w ludzkim ciele. Przeciętny człowiek wdycha i wydycha powietrze około 20 tys. razy na dobę, 12–14 na minutę. Może się wydawać, że każdy jest w oddychaniu zaprawiony i wie, jak to robić. A jednak chroniczne niedotlenienie jest dość powszechne i prowadzi do znużenia, bólów głowy, roztargnienia, osłabienia sprawności intelektualnej i szeregu innych dolegliwości. Na pewno nie raz po nieprzespanej nocy czułeś się zmęczony, drażliwy i miałeś problemy z koncentracją. To właśnie oznaki niedotlenienia. Po całym dniu spędzonym w biurze i na krześle możesz mieć podobny problem. Niektórzy żyją w takim stanie już tak długo, że zapomnieli, jak to jest być dotlenionym 🙂
  2. Woda. Kolejna ważna substancja, o której łatwo zapomnieć. Woda w ludzkim ciele znajduje się wszędzie, także w kościach, ale najwięcej jest jej w komórkach (płyn komórkowy), krwi, limfie, ślinie i innych płynach ustrojowych. Już przy niewielkim odwodnieniu możesz odczuwać spadek zdolności intelektualnych i zmęczenie. Dopiero przy poważniejszym odwodnieniu odczuwać można pragnienie lub… głód.
    Woda jest potrzebna zarówno w procesach dostarczania wszystkich składników odżywczych do komórek, jak i usuwania z organizmu toksyn i produktów przemiany materii. Odwodnienie powoduje upośledzenie obu tych funkcji.
  3. Minerały. Nieorganiczne substancje, których organizm potrzebuje w różnych ilościach (makro- i mikroelementy). Ciało nie może ich wytworzyć, muszą być pobierane ze środowiska. Oznacza to, że rośliny pobierają je z gleby i wody, zwierzęta z pożywienia. Niedobory minerałów wiążą się w dużej mierze z wyjałowieniem gleby spowodowanym nowoczesnymi metodami uprawy, dlatego dość powszechnie zaleca się suplementację.
  4. Witaminy. W przeciwieństwie do minerałów, są to związki organiczne, czyli zawierające atomy węgla (tak, tajemnica wyjaśniona – różnica między chemią organiczną i nieorganiczną to atom węgla). Witaminy są wytwarzane przez organizmy żywe, niektóre syntetyzowane są przez ludzki organizm. Część witamin jest rozpuszczalna w wodzie, część w tłuszczach.
  5. Białko. Jest dla nas zarówno źródłem energii, jak i budulcem. Jako źródło energii jest niewydajne – gram białka dostarcza średnio 5,4 kcal, ale zużywamy 1,4 kcal na jego strawienie. Białko jest bardziej ciężkostrawne niż tłuszcze i węglowodany, a przy przy jego rozkładzie powstaje więcej odpadów, z którymi radzić sobie muszą nasze nerki, wątroba i układ pokarmowy – dzieje się tak ze względu na skomplikowaną strukturę białka.
    Wg. polskich zaleceń powinno się spożywać 0,9 g białka na kilogram ciała. Zapotrzebowanie to zależy od wieku, płci, stylu życia. Warto też pamiętać, że liczy się rodzaj białka – musisz dostarczyć organizmowi aminokwasów egzogennych, czyli białek, których organizm nie potrafi syntetyzować.
  6. Tłuszcze. Grupa lipidów, kwasów tłuszczowych i estrów glicerolu. Są źródłem energii i budulcem (niektóre kwasy tłuszczowe biorą udział w syntezie ważnych dla ciała substancji np. hormonów, witamin, cholesterolu). Są najbardziej wydajne jako źródło energii, bo dostarczają aż 9 kcal na 1 gram!
    Wśród tłuszczy są takie, które nie mogą być syntetyzowane przez ludzki organizm – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) czyli kwas α-linolenowy (z grupy omega-3) i kwas linolowy (z grupy omega-6). Te dwa kwasy tłuszczowe należy przyjmować w żywności.
  7. Węglowodany. Głównie służą jako źródło energii, 1 g dostarcza około 4 kcal. Pełnią też inne funkcje w organizmie, na przykład biorą udział w budowie RNA i DNA oraz hamują krzepnięcie krwi (heparyna). Najszybciej trawione są węglowodany proste (np. fruktoza z owoców lub glukoza), które wchłaniane są do krwi bez obróbki chemicznej. Łatwość, z jaką przyswajane są węglowodany proste, jest powodem gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, który może mieć dla organizmu negatywne konsekwencje w krótszej i dłuższej perspektywie. Inaczej, dłużej, trawimy węglowodany złożone (np. ze słodkich ziemniaków).
  8. Błonnik. Grupa węglowodanów nieprzyswajalnych przez człowieka – celulozy, pektyn i innych. Chociaż związki te nie są trawione, mają one bardzo korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego. Są też pożywką dla przyjaznych nam mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.
  9. Probiotyki i prebiotyki. Probiotyki to dobroczynne mikroorganizmy, które znajdują się w układzie pokarmowym. Człowiek rodzi się ze sterylnym układem pokarmowym, który z czasem zasiedlony zostaje przez mikroorganizmy wspomagające układ trawienny i immunologiczny. Warto wzmacniać i wzbogacać florę bakteryjną poprzez jedzenie kiszonek (kiszona kapusta, ogórki, itd.) czy sfermentowanych przetworów mlecznych (jogurt, kefir, itd.).
    Prebiotyki to substancje stymulujące rozwój prawidłowej flory jelit. Prebiotykiem może być naturalny produkt lub dodatki do żywności (suplementy diety). Naturalnymi prebiotykami są np. czosnek, cebula, korzeń cykorii, por, szparagi, otręby pszenne.

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania 1

W jaki sposób dostarczać składniki odżywcze?

Dieta powinna dostarczać składników odżywczych w odpowiedni sposób, w optymalnej ilości i proporcji oraz w określony formie:

  1. Najlepiej łączyć poszczególne grupy pokarmów w taki sposób, by nadmiernie nie obciążać układu pokarmowego. Trawienie poszczególnych typów węglowodanów, tłuszczy i białek przebiega na innych etapach układu pokarmowego i za pomocą różnych enzymów, dlatego ważne jest, by nie mieszać zbyt wiele – trawienie będzie wtedy szybsze i bardziej efektywne. Tradycyjny schabowy (białko) z ziemniaczkami polanymi sosem (skrobia, tłuszcze) i sałatka (węglowodany złożone) to dla żołądka dość spore wyzwanie. Dla ułatwienia sprawy warto serwować posiłki o mniejszej ilości składników np. schabowy z samą sałatką. Można też, ewentualnie, jeść ‘’po francusku’’ czyli w postaci kilku dań i powoli: sałatka na przystawkę, potem schabowy, ziemniaczki na deser 🙂
  2. Pożywienie powinno się spożywać w odpowiedniej ilości – zależy ona od wieku, płci i trybu życia i związana jest z tym, ile jedzenia potrzeba, by dostarczyć wszystkich potrzebnych substancji i odpowiedniej ilości kalorii.
    Jeśli o kalorie chodzi – IŻŻ zaleca, aby kalorie dostarczane z białka stanowiły 10 – 15 %, z tłuszczy 20 – 35 % a pozostałe z węglowodanow (zalecenia ekspertów różnią się w zależności od ekspertów 🙂 więc w innych krajach normy są nieco inne).
    Pamiętaj, że głód nie jest tylko mechanizmem przypominającym o braku kalorii. Najczęstszym powodem głodu jest niedobór potrzebnych organizmowi substancji (wody, minerałów i witamin) w pożywieniu. Picie odpowiedniej ilości wody oraz spożywanie pełnowartościowego, świeżego pożywienia bogatego w składniki odżywcze powoduje, że głód w zasadzie nie dokucza.
    Przy dużym wysiłku fizycznym (praca fizyczna, trening, ciąża, karmienie piersią) zapotrzebowanie na kalorie znacząco wzrasta. Jeśli codziennie przerzucasz opony na cross ficie, pewnie jesteś głodny cały czas 🙂
    Osobiście uważam, że liczenie kalorii nie ma większego sensu, preferuję skupić się na dostarczeniu organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Czytając tabele dziennego zapotrzebowania na substancje odżywcze (RDA) musisz pamiętać, że chodzi o ilości, które Twój organizm musi przyswoić, a nie, ile musisz zjeść.
  3. Proporcje poszczególnych pokarmów w diecie powinny sprzyjać zachowaniu równowagi pH w organizmie. W skrócie oznacza to, ze w przeważającej większości (70 – 80 %) powinno się spożywać pokarmy alkalizujące (głównie warzywa i niektóre owoce). Jeśli równowaga ta jest zachwiana, organizm zużywa większe ilości wody i minerałów do zrównoważenia pH, co sprzyja demineralizacji (a w konsekwencji np. przy niedoborach wapnia próchnicy i osteoporozie, przy niedoborach magnezu skurczom, zmęczeniu i tikom, itd.).
  4. Składniki pokarmowe przyjmowane muszą być w odpowiedniej formie, czyli ogólnie rzecz biorąc:
  • mikro- i makroelementy oraz witaminy w przyswajalnej formie, najlepiej w pokarmie, nie w postaci suplementów. Jeśli już przyjmujesz suplementy, upewnij się, że są one dobrej jakości;
  • różnorodność pokarmów sprzyja wchłanianiu poszczególnych składników, warto więc zadbać o ”kolorową” dietę i stale pogłębiać wiedzę o zależnościach między poszczególnymi pokarmami. I tak na przykład: prawidłowa wchłanialność wapnia zależy od obecności witaminy D (która jest rozpuszczalna w tłuszczach) oraz witaminy K2;
  • obróbka termiczna i długotrwałe przechowywanie żywności zmieniają jej właściwości. Niektóre witaminy ‘’giną’’ po podgrzaniu, dobroczynne tłuszcze zamieniają się w trucizny w trakcie smażenia, itd. Jeśli jeść, to dużo produktów świeżych, surowych, w naturalnej formie, olejów zimnotłoczonych. Lokalne warzywa i owoce zawierają znacznie więcej witamin i enzymów niż te transportowane w chłodniach z Hiszpanii;

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania

Czego nie powinna zawierać dieta?

Ta lista jest długa i przerażająca. Czasem mam wręcz wrażenie, że nie powinnam jeść niczego, bo wszystko jest rakotwórczą trucizną, łącznie z wodą w moim kranie. Mam jednak nadzieję, że nie stracisz apetytu 🙂

Czego nie powinna zawierać dieta:

  1. Wszystkiego, czego naprawdę organizmowi nie potrzeba. Ta lista obejmuje np. cukry proste (bez których, wbrew pozorom, można żyć 🙂 ).
  2. Pokarmów, które mogą wywoływać alergie lub nie są dobrze tolerowane. To uzależnione jest od osobistych uwarunkowań. Ciekawe, że wiele osób nie wie, że jest na coś uczulonych, bo tak przyzwyczaiły się do objawów alergii, że ich stan wydaje im się normą. Możesz wybrać się do lekarza i zrobić testy na podstawowe alergeny lub przeprowadzić na sobie 30-dniowy eksperyment z eliminacją określonego produktu.
  3. Toksyn. Nasze ciało jest wielką oczyszczalnią i radzi sobie w zasadzie z każdą toksyną w zależności od jej stężenia. Wydalenie toksyn jest jednak dla organizmu poważnym obciążeniem, na które spożytkuje ono dużo energii, wody i związków mineralnych (stąd tak ważne jest dostarczenie tych składników w diecie). Lista toksyn jest długa, wymienię więc tylko kilka oczywistych pozycji:
  • metale ciężkie takie jak rtęć, ołów, kadm;
  • kwasy tłuszczowe trans;
  • kofeina, teina;
  • toksyny wytworzone przez grzyby, bakterie i wirusy (np. w źle przechowywanej żywności). Alkohol jest de facto produktem fermentacji czyli aktywności drożdży. Wiesz zapewne, jak działa nadmiar i jakie problemy powoduje na drugi dzień 🙂
  • pestycydy, herbicydy, i inne magiczne środki stosowane w rolnictwie;
  • antybiotyki, leki przeciwbólowe, itd. Niszczą florę bakteryjną, układ pokarmowy, wątrobę, a przede wszystkim nie rozwiązują problemu, a tylko maskują jego objawy. Zadbaj o siebie tak, by nie chorować. Uwaga! Antybiotyki znajdują się często w produktach pochodzenia zwierzęcego produkowanych masowo, bo dodawane są do pasz zwierząt hodowlanych;
  • hormony; fitoestrogeny i xenoestrogeny mają działanie podobne do estrogenów, znajdują się w żywności (w soi popularnej wśród wegan i wegetarian, ale – uwaga – nie w soi fermentowanej), wydzielają się także z plastiku. W produktach zwierzęcych znajdują się ślady hormonów podawanych zwierzętom dla zwiększenia masy mięśniowej – pozostają one nie bez wpływu na organizm ludzki;
  • konserwanty, barwniki, itd., których działanie nie do końca jest zbadane i pewnie nigdy nie bedzie;
  • bisfenol A, aluminium i inne substancje wydzielane z opakowan metalowych.

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania 2

Podsumowanie. Jak jeść zdrowo – 10 sposobów na uzdrowienie diety.

Jeśli po przeczytaniu powyższego wpisu czujesz się przytłoczony, spokojnie. To dopiero początek 🙂 Zachęcam Cię do pogłębiania wiedzy i ciągłej nauki, w czym będziemy Ci pomagać na Projekt Lepiej.

Wszystko, o czym piszę powyżej, sprowadza się do kilku bardzo prostych porad, które relatywnie łatwo jest wprowadzić w życie. Jeśli będziesz się trzymać tych wytycznych, będziesz mógł powiedzieć o sobie, że odżywiasz się zdrowo:

  1. Pij 30 ml wody na 1 kg ciała na dobę, najlepiej z cytryną lub limonką albo filtrowanej (z jonizatora). Postaw sobie butelkę (szklaną!) wody na biurku w pracy i pij zamiast kawy i herbaty.
  2. 70 – 80% twojej diety powinny stanowic warszywa lub owoce o niskiej zawartości cukru (cytrusy, niektóre jabłka, awokado, oliwki, wszystkie jagody); dobrze, jeśli większa część z nich będzie surowa.
  3. Zrezygnuj z fast foodów i żywności przetworzonej. I przede wszystkim nie pij coli!!! Ani żadnych innych słodkich świństw, w tym wód smakowych. A tak przy okazji, kwas ortofosforowy V, który znajdziesz w coli, rozpuszcza metal 🙂
  4. Ogranicz kawę i czarna herbatę do 1 – 2 kubków dziennie.
  5. Sprawdź, czy masz jakieś alergie i zrezygnuj z pokarmów, po których czujesz sie źle.
  6. Spróbuj zastąpić cukry proste (np. biały makaron) bardziej złożonymi (możesz jeść więcej kasz, wybieraj produkty pełnoziarniste). Chociaż, moim nieortodoksyjnym zdaniem, jeśli przestrzegasz proporcji 20/80, nic Ci się nie stanie od jedzenia słodyczy i klusek od czasu do czasu.
  7. Kupuj świeże, najlepiej lokalne produkty. W czasach biedy i kryzysu (na przednówku) można wybrać produkty mrożone – często są bardziej wartościowe niż te transportowane z dalekich krain. Jeśli tylko masz okazję – wybieraj produkty ekologiczne! Unikniesz wielu paskudztw znajdujacych się w masowo produkowanej żywnosci (antybiotykow, hormonow, pestycydow, etc.). Według niektórych badań produkty organiczne / ekologiczne zawierają też więcej witamin i minerałów niż te uprawiane w sposób masowy.
  8. Kupuj i przechowuj żywność w opakowaniach ze stali nierdzewnej, papieru, szkła, drewna, ceramiki, kamienia, metalu (np. naczynia miedziane lub emaliowane). Unikaj plastiku i aluminium. A już na pewno nie podgrzewaj jedzenia w mikrofali w plastikowych opakowaniach! (Co ja piszę, w ogóle nie podgrzewaj jedzenia w mikrofali!)
  9. Smaż mniej na oleju, wybieraj potrawy gotowane, duszone, pieczone. Albo surowe 🙂
  10. Zasmakuj w różnorodności. Założę się, że nie próbowałeś oleju z pestek dyni albo nasion konopii. Albo nie masz w kuchni świeżego estragonu. A warto! Dużo łatwiej jeść zdrowo, kiedy jedzenie jest pyszne i interesujące. Z korzyscią dla ciała i podniebienia.

A na koniec najważniejsza rada od samego Leonarda:

Ten, kto chce pozostać w dobrym zdrowiu, powinien unikać smutnych nastrojów i zachowywać radosny umysł.
— Leonardo da Vinci

I tego sie trzymajmy.

Jeśli spodoba Ci się ten wpis, koniecznie podziel się nim z resztą świata 🙂

Projekt lepiej - Jak schudnąć i nie tylko - podstawy zdrowego odżywiania

Co warto przeczytać na ten temat:

Poniżej lista książek, artykułów i podcastow, które przydały mi się przy pisaniu tego wpisu. Jeśli masz jakieś świetne pozycje do polecenia, napisz proszę w komentarzu!

Bądź z nami!

Mam nadzieje, że nie przesadziłam z ilością informacji 🙂 Starałam się przedstawić podstawowe zasady zdrowego odżywiania w przyswajalnej formie. Napisz proszę w komentarzu, jak Ci się podoba wpis. Masz jakieś uwagi? Chcesz coś dodać?

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, podziel się z innymi 🙂

Jeśli masz ochotę, możesz wraz z nami tworzyć Projekt Lepiej. Ten blog jest dla Ciebie i chcemy, byś był jego częścią. Aby opublikować gościnny wpis na blogu, napisz na kontakt@projektlepiej.pl lub wypełnij nasz formularz kontaktowy.

Na facebooku przypominamy o nowościach i dzielimy się treściami, które uważamy za wartościowe. Będziemy wdzięczne za Twoje „lubię to!” – możesz to zrobić bezpośrednio na blogu w ramce powyżej po prawej stronie lub naszym profilu. Na instagramie dzielimy się naszą codziennością, która – mamy nadzieję – będzie dla Ciebie źródłem inspiracji.

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych wpisów, koniecznie zapisz się na Lepszy Newsletter

Imię (wymagane)

Adres email (wymagane)

Treści zawarte na blogu Projekt Lepiej pisane są na podstawie naszych własnych doświadczeń i nie stanowią żadnych „rekomendacji”. Jesteś odpowiedzialny za jakiekolwiek decyzje, które podejmiesz pod ich wpływem. W razie jakichkolwiek wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.

  • 40
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 40
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
28 komentarzy

Podobne wpisy